Typy konviček
Čajová konvička je další důležitá proměnná, ale stojí za to si říci alespoň základy. Ti, kteří berou přípravu čaje velmi vážně, často stráví mnoho hodin diskutováním o přednostech jejich konviček. Na těchto čtyřech bodech se ale shodnou všichni:
- Jakýkoliv čaj chutná nejlépe z neglazovaných hliněných konviček. Ty nejlepší jsou vyrobeny z takzvaného „purpurového písku“ (Zisha) ze specifické oblasti Číny – Yixingu (I-sing).
- Purpurový písek má výbornou pórovitost a drží teplotu, čaj chutná výrazně lépe v porovnání s nápojem připraveným ve skle, porcelánu nebo glazovaných konvičkách.
- Konvička Yixing by se měla používat jen pro jeden typ čaje.
- Tenkostěnné konvičky vypalované za vysokých teplot jsou velmi vhodné pro jakýkoliv čaj, obzvláště pro zelené, bílé a oolongy. Silnostěnné, více pórovité konvičky, které se vypalují za nižších teplot, jsou nejlepší pro černý čaj (v Číně nazývaný červený) a pro Pu-Erh.
Hliněné konvičky všech možných druhů a kvalit je možno objednat na internetu, ale to může být, stejně jako s koupí čaje, pro začátečníka obtížné. Všechna upozornění, která platí pro nákup čaje, se dají uplatnit i na konvičky. Pokud chcete ušetřit, nebo uznáváte tradiční způsoby, můžete použít gaiwan, což je levnější, glazovaný porcelánový pohárek s pokličkou a podšálkem. Vyrábí se v mnoha velikostech a dá se použít pro všechny čaje, protože se po použití vymyje.
Skleněné konvičky se často používají pro zelený, bílý a „kvetoucí“ čaje, protože nepohlcují jemnou vůni čaje jako nízkoteplotně vypalované konvičky a také se můžete dívat, jak se lístky rozvinují. Ale kvalitní hliněná konvička vypálená za vysoké teploty je stále mnohem lepší než sklo nebo porcelán a postupem času vylepšuje chuť čaje.