Teplota vody
Tohle je důležitá proměnná, protože příprava čaje je v podstatě proces narušení buněčné struktury čajových lístků, aby se uvolnila jejich chuť. Příliš horká nebo nedostatečně ohřátá voda naruší lístky příliš rychle nebo pomalu, takže výsledná chuť bude odlišná a jednotlivé nálevy se od sebe budou velmi lišit. Schéma níže vám pomůže udělat dobrý čaj. Teplota může být přibližná, takže se nemusíte strachovat, bude-li o něco nižší nebo vyšší. S přibývající praxí budete schopni přizpůsobit teplotě vody dobu louhování. Spousta čajomilů zahřívá vodu na požadovanou teplotu a pak si ji nechávají po ruce v termosce. Je také možné zakoupit konvici, na které můžete teplotu nastavit.
Schéma – Teploty vody
65 – 80°C (maximálně 85°C) | 90 – 97°C | 95°C – vroucí* |
---|---|---|
Zelený čaj | Taiwanský oolong | Pu-Erh (Bow-Lay) |
Bílý čaj | Fénix (mladé lístky) | Tie Guan Yin (Gun Yam, Železná bohyně milosrdenství) |
Žlutý čaj | Da Hong Pao (Velké šarlatové roucho) | |
jakýkoliv čaj z „tipsů“ | Lapsan Souchong | |
Fénix |
*Vroucí znamená moment, kdy voda právě dosáhla pomalého varu s bubláním. V Číně tomu říkají „voda s rybíma očima“. Pro zalití zeleného čaje hledejte malé proudy s drobnými bublinkami, které proudí ode dna konvice k hladině. Tomu se říká „voda s krabíma očima“. Pro oolongy je správná teplota někde mezi těmito dvěma termíny. Pokud nemáte teploměr, nechte vodu po dosažení bodu varu zhruba pět minut odstát, abyste dosáhli teploty 75 – 80°C. Počkejte dvě minuty, aby voda měla teplotu 90 – 97°C.