Příprava čaje metodou Gong Fu Cha
Co budete potřebovat?
Metoda provedení Gong Fu Cha představená zde je moderní varianta originálního prastarého postupu, který vyžadoval oheň, velké množství čaje, dlouhou dobu louhování a velmi malé čajové konvičky. Starší metoda produkovala extrémně silné čaje, které vyhovovaly kuchyni a kultuře té doby. Pojďme tedy udělat čaj. Při sobě byste měli mít:
- Čaj
- Čajovou konvičku, gaiwan nebo jinou skleněnou či porcelánovou nádobu správné velikosti odpovídající množství lidí, pro které čaj budete připravovat.
- Rychlovarnou konvici, ideálně s možností regulace teploty.
- Džbánek – skleněný nebo porcelánový, s pokličkou.
- Čínskou čajovou odměrku nebo polévkovou lžíci.
- Kleštičky – nepostradatelný nástroj pro manipulaci s čajovými šálky, také se hodí na chycení a odstranění zbloudilých čajových lístků.
- Sítko – čínské čajové sítko je velmi kvalitní a tvarované, aby přesně sedělo do čínských konviček a džbánků.
- Čajové šálky – pravé čínské čajové šálky jsou na evropské standardy nízké, mělké, široké a velmi malé, něco jako malá mistička na jeden nebo dva doušky. To ztělesňuje aspekt Gong-Fu Cha „kvalita nad kvantitou“, kde se cení soustředění na vychutnání si každé kapky čaje v malých množstvích. Jejich specifický tvar vám také umožňuje vzít horký šálek do rukou, aniž byste si popálili prsty.
- Povrch, na kterém budete čaj připravovat – sbírá a odvádí vodu, která se při Gong Fu Cha rozlije mimo. Ideální je čajové moře ale může se použít i mělká mísa. Svůj účel splní i velký plochý podnos, nebo více mělkých misek položených na ručníku.
První krok – zahřejte konvičku, sterilizujte šálky a džbánek
Konvičku zahřejte tím, že ji naplníte vroucí vodou a tu v ní necháte, dokud není teplá. To pomůže zredukovat změny teploty v konvičce, které mohou ovlivnit chuť čaje. Džbánek polijte vroucí vodou a naplňte s ní i šálky, abyste je vysterilizovali a zahřáli. Pamatujte, podáváte „jídlo“, takže byste měli trénovat i to, jak ho podávat. Prokážete tím laskavost vašim hostům a oni ocení, že si dáváte práci s tím, aby si obřad užili. Vždy mějte své okolí i nástroje čisté. Pracovní místo byste si také měli uspořádat tak, aby měla každá věc své logické místo. To zlepší vaši techniku a sníží pravděpodobnost nehody.
Druhý krok – promyjte čajové lístky
Vylijte vodu z konvičky a dejte do ní navážené množství čaje (podle instrukcí výše). Zalijte vodou o správné teplotě, aby přetékala přes okraj konvičky, dokud nezmizí bublinky a voda nebude čirá. Přikryjte pokličkou a okamžitě (pokud používáte lisovaný čaj, chvíli počkejte) vylijte vodu. Potom posuňte pokličku, aby mohlo teplo z konvičky unikat, lístky se „neuvařily“ a ponechaly si vůni.
Třetí krok – první nálev
Začátečníkům doporučuji před rozléváním do šálků čaj z konvičky nalít do malého džbánku (nebo jakéhokoliv skla či porcelánového šálku s pokličkou). Uvidíte, že vám to spoustu věcí na začátku ulehčí. Konvičku plňte vodou, dokud nepřetéká přes okraj. Potom přiklopte pokličku a počítejte 6 sekund (nebo jakékoliv časové měřítko, které je vám blízké), zatímco konvičku pomalu poléváte malým množstvím horké vody. To zajistí rovnoměrnou teplotu v konvičce. Až napočítáte do šesti, nalijte čaj do džbánku, přiklopte pokličkou a nakloňte pokličku na čajové konvičce. Z šálků vylijte horkou vodu (za použití kleští, abyste se jich nedotýkali) a podávejte čaj.
Čtvrtý krok – další nálevy
Opakujte krok tři za použití řádných časů louhování, dokud nedosáhnete maximálního počtu nálevů.
Pátý krok – závěr
Vyndejte čajové lístky z konvičky a vypláchněte ji horkou vodou včetně pokličky. Oboje nechte uschnout na vzduchu. Čaj chutná nejlépe ze suché konvičky a uschnutí také způsobí, že se oleje z čaje usadí v pórech. Opláchněte také zbytek vašich nástrojů a nechte uschnout. Pokud máte pocit, že by čaj zvládl více nálevů potom, co jste skončili, můžete lístky nechat v konvičce s přiklopeným víčkem. Maximálně ale 12 hodin. Pokud byste je tam nechali déle, mohla by se na ně chytit plíseň a to by vaši konvičku znehodnotilo. Až budete chtít udělat další čaj, zkrátka začnete, kde jste skončili. První nálev můžete nechat louhovat o pár sekund méně než jste zvyklí, protože když necháte lístky nějakou dobu stát, čaj se jaksi zkoncentruje.