Příprava čaje v gaiwanu
Pokud rádi objevujete nové věci ve světě čaje, je to rozhodně věc, kterou musíte mít. Stejně jako Kyusu, nabízí gaiwan další způsob vychutnávání čaje a může poskytnout výrazný rozdíl v chuti i prožitku. Pokud většinou připravujete váš čaj v sítku nebo sáčku na jedno použití, přípravou v gaiwanu nepochybně okusíte nové, rozdílné chutě vašich oblíbených čajů (a také nejspíš i těch méně oblíbených). Jemné čaje, zejména spousta bílých, se magicky přemění z mdlých na komplexní zážitek plný chuti.
Historie gaiwanu
Gaiwan vznikl v průběhu čínské dynastie Ming, která trvala od roku 1368 až do roku 1644. V průběhu tohoto období čínské historie, často zmiňovaného pro jeho stabilitu a uspořádání, bylo postaveno Zakázané město a bylo položeno mnoho cihel a kamene Velké čínské zdi. Zatímco vědecký pokrok v tomto období čínské historie zaostával, porcelán a keramika byly v rozkvětu, jak v celkové produkci, tak i ve vzhledu a použitých barvách. Této době je význačná výstavba továrny v Jingdezhenu (jihozápadně od Šanghaje), která v zásadě produkovala téměř všechen světový porcelán po téměř 400 let.
Gaiwan, doslova přiklopená (gai) a miska (wan), se původně skládal z misky a pokličky, postupem času se přidal ještě podšálek. Vznikl v době, kdy po dynastii Yuan použití čajových lístků místo prášku začalo získávat popularitu. Louhováním lístků ale vznikl problém v jejich oddělování od tekutiny. Jak se ukázalo, poklička gaiwanu lístky celkem dobře zadržuje, zatímco pijete. Také se z ní dobře čaj přelévá do jiné misky nebo šálku. Gaiwan jako takový je poměrně malý, ale jeho velikost je přesně pro jednoho člověka a umožňuje individuální výběr teploty vody a síly nálevu.
Použití gaiwanu
Je mnoho různých způsobů, jak využít gaiwan pro přípravu čaje. Ty se mohou lišit podle typu čaje (zelený, černý apod.), který použijeme. Také záleží, zda necháváme lístky uvnitř, vyléváme čaj, používáme vroucí vodu, kombinaci studené a vroucí, používáme chladnější vodu a podobně. Vše začíná promytím vroucí vodou, kterou poté vylijeme. To gaiwan promyje, ale co je důležitější, zabráníme tak prudkému ochlazení horké vody, když začneme čaj louhovat. Po promytí zvolíme k přípravě čaje jednu z následujících metod.
Postup přípravy
Zelený, bílý a žlutý čaj
- Krok 1: Přidejte 5 gramů sypaného čaje do gaiwanu.
- Krok 2: Opatrně a pozvolna vlijte vodu ochlazenou na 79-80 °C.
- Krok 3: Počkejte 20 až 30 sekund.
- Krok 4: Pijte přímo z gaiwanu za použití pokličky jako filtru.
- Krok 5: Malé množství tekutiny nechte na dně a znovu 2x až 3x naplňte vodou pokaždé o něco vyšší teplotě.
Černý čaj, tmavý Puerh nebo oolong
- Krok 1: Přidejte 5 gramů sypaného čaje do gaiwanu.
- Krok 2: Přivoňte si, jak čajové lístky v horké misce voní.
- Krok 3: Vlijte jen tolik vroucí vody, aby byly namočené lístky a vylijte.
- Krok 4: Vlijte vroucí vodu, zakryjte a počkejte 20 až 30 sekund.
- Krok 5: Přelijte čaj do šálku nebo hrnku.
- Krok 6: Gaiwan znovu naplňte vroucí vodou pro další nálevy. Černý čaj zvládne 2-3, oolong zhruba 4-6 a puerh můžete louhovat až 15x podle kvality čaje.




Příprava čaje v gaiwanu je skvělý způsob, jak se naučit něco o čínské historii. Z hlediska čirého potěšení zjistíte, že jeho používání vám umožní více poznat váš čaj od jednoho nálevu k dalšímu. Můžete zjistit, že vaše jemnější čaje přetvoří ze zdánlivě mdlého nálevu do komplexního smyslového zážitku a stane se vaším obvyklým nástrojem pro přípravu čaje.