Příprava čaje matcha a obřad Cha No Yu
Japonský čajový obřad se v japonštině nazývá čanoju (Chanoyu), sadó (Sado) nebo jednoduše Ocha. Jedná se o choreografický rituál přípravy a servírování japonského zeleného čaje Matcha společně s tradičními japonskými sladkostmi, které vyváží hořkou chuť čaje. Přípravou čaje je myšleno věnování absolutní pozornosti předem určeným pohybům. Celý proces není o pití čaje, ale o estetice, přípravě šálku čaje upřímně a od srdce. Hostitel obřadu bere ohled na hosty každým pohybem a gestem. I čajové nádobí je aranžováno tak, aby na něj primárně hosté dobře viděli, hlavně ti nejvýznamnější, zvaní shokyau.
Co je japonský čajový obřad?
Čajový obřad je umělecká kratochvíle specifická pro Japonsko, která se vyznačuje podáváním a pitím čaje Matcha, japonského mletého zeleného čaje. Přestože se japonský zelený čaj dostal z Číny do Japonska už přibližně v 8. století, o čaji Matcha se v Japonsku až do konce 12. století nevědělo. Zhruba ve 14. století se ve vyšších společenských vrstvách začala rozmáhat tradice sociálních setkání spojených s pitím tohoto čaje. Postupem času se hlavním účelem těchto shromáždění, která se odehrávala v místnosti shoin (pracovna), stalo hodnocení čínských maleb a uměleckých děl v klidné, vyrovnané atmosféře.
Stačí se zúčastnit čajového obřadu pouze jednou, abyste pochopili, že v Japonsku je podávání čaje umění a spirituální záležitost. Podobně jako chodíme do galerie za obrazy, čajový obřad je příležitostí ocenit jednoduchost vzezření čajové místnosti, pocit čawanu (chawan) v ruce, společnost přátel a zkrátka onen ryzí moment.
Pohlížíme-li na tuto událost jako na disciplínu, je v ní potřeba obsáhnout vše – od estetického rozjímání nad květinovými aranžemi, keramiku a kaligrafii až po kořeny čajového obřadu sahající až do 12. století. K rituální přípravě patří speciální jídlo kaiseki, které musí hostitel umět uvařit, a také schopnost vytvořit kytice, které poté umístí do výklenku (tokonoma). Při výběru čajového nádobí musí hostitel (teishu) zvážit kategorii a typ, aby bylo výrazné.
Účel japonského čajového obřadu a potřebné nástroje
Účelem obřadu je vytvořit uvolněné propojení mezi hostitelem a jeho hosty. Zčásti je založen na etiketě podávání čaje (temae), ale také zahrnuje důvěrné spojení s architekturou, vnějším prostředím, jedinečným čajovým náčiním, malbami, květinami, keramikou, kaligrafií, zen buddhismem a všemi ostatními složkami, které koexistují v harmonickém vztahu s obřadem. Základním účelem je dosažení hlubokého duchovního uspokojení, a to pitím čaje a tichým rozjímáním. K obřadu můžeme také přistupovat jednoduše jako ke kratochvíli, kdy jsou hosté pozváni na čaj do příjemné, uklidňující místnosti.
Cesta čaje
Mimo Japonsko je příprava japonského mletého zeleného čaje známá jako japonský čajový obřad. Japonci používají termín čanoju (chanoyu), který můžeme doslovně přeložit jako „horká voda na čaj“, čadó nebo sadó se překládá jako „cesta čaje“, protože pro studium a praktikování obřadu se musíte do problematiky opravdu ponořit a investovat mnoho času do sebevzdělávání.
Západní pojetí termínu „obřad“ je soubor formálních úkonů, často neměnných a tradičních, které se vykonávají na důležitých společenských nebo náboženských událostech. Nicméně japonský čajový obřad je spíše flexibilní než neměnný, protože každá příležitost a období vyžaduje jedinečnou přípravu, volbu čajového nádobí a květin. Zavěšený svitek popisuje formu čajového setkání a záměr hostitele. Ten udělá pro obřad maximum, a to prostudováním všech souvislostí, ať už je to kaligrafie, aranžování květin, nošení kimona, vaření, keramika a mnoho dalších. Z tohoto důvodu by bylo vhodnější obřad nazývat Cestou čaje, což se vztahuje ke způsobu života nebo životnímu stylu zasvěcenému přípravě té nejlepší možné misky s mletým zeleným čajem pro hosty. Cesta čaje je lehce proměnlivý způsob, jak být v těsném duchovním kontaktu s přírodou a přáteli. Je hluboce zakořeněná v čínské zenové filozofii jako způsob odpočinku od záležitostí všedního dne a cesta k dosažení vyrovnanosti a vnitřního klidu, ač jen na určitý čas.
Příprava „Usucha“ – řídký způsob
Budete potřebovat: matcha metličku (chasen), matcha čajovou misku (chawan), měřicí lžičku (chashaku), sítko.
Nádobu s matchou vyndejte z chladničky 30 minut před přípravou.
- Krok 1: Chawan zahřejte horkou vodou. Vodu vylijte a misku osušte.
- Krok 2: Do misky vložte cca 2 gramy práškového čaje (2 dávky lžičky chashaku nebo jedna čajová lžička) prosetého sítkem. Prosetí matchy činí pěnu hladší a zabraňuje tvorbě hrudek.
- Krok 3: Opláchněte chasen v horké vodě, aby změkly jeho štětinky.
- Krok 4: Na čaj nalijte přibližně 60 ml vody o teplotě 80 °C.
- Krok 5: Začněte intenzivně míchat pohybem zápěstí do tvaru písmene „M“ nebo „W“. Dejte pozor, aby nedošlo k poškození špiček metličky. Nejprve míchejte od spodku misky. Jakmile se pěna začne tvořit, mírně metličku zvedněte a pokračujte v šlehání, dokud nezmizí velké vzduchové bubliny.




Příprava „Koicha“ – hustý způsob
Budete potřebovat: matcha metličku (chasen), matcha čajovou misku (chawan), měřicí lžičku (chashaku), sítko.
Nádobu s matchou vyndejte z chladničky 30 minut před přípravou.
- Krok 1: Chawan zahřejte horkou vodou. Vodu vylijte a misku osušte.
- Krok 2: Do misky vložte cca 4 gramy práškového čaje (4 dávky lžičky chashaku nebo dvě čajové lžičky) prosetého sítkem.
- Krok 3: Opláchněte chasen v horké vodě, aby změkly jeho štětinky.
- Krok 4: Na čaj nalijte přibližně 30 ml vody o teplotě 80 °C.
- Krok 5: Míchejte mírným krouživým pohybem. Dejte pozor, aby nedošlo k poškození špiček metličky. V tomto případě se pěna netvoří ale nápoj získává krémovou konsistenci.



