Něco málo o BIO čaji
Něco málo o BIO čaji
CO JE BIO ČAJ?
Organický čaj je čaj, který byl vyroben bez použití umělých hnojiv, pesticidů a dalších chemických látek. Čaj může být ekologicky vypěstován, aniž by byl certifikován, ale aby podniky mohly legálně prodávali čaj s ekologickým štítkem (označením), musí být certifikovány.
Čaj je certifikován jako ekologický celou řadou různých organizací. Certifikační úřad zakazuje používání syntetických chemických látek, jako jsou hnojiva, pesticidy, i používání geneticky modifikovaných organismů (GMO). Požadavky na certifikaci upřesňují, že půda, používaná pro pěstování čaje (nebo jiné plodiny), musí být bez požívání syntetických chemických látek několik let, a že organické a neorganické čaje se udržují při zpracování přísně oddělené. Detailní evidence a pravidelné kontroly zajišťují, že požadavky budou splněny.

PROČ KUPOVAT BIO ČAJ? Dva hlavní přínosy biopotravin:
Minimalizace zdravotních rizik
… tím, že je zabráněno používání toxických chemikálií jako jsou hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy (GMO) a další.
Ochrana životního prostředí a obyvatel
I když toxické chemikálie nejsou obsaženy v čajových lístcích, expozice těchto chemikálií mohou představovat zdravotní rizika, a to jak pro pracovníky používající chemikálii, tak pro obyvatelstvo žijící v oblastech, kde je půda těmito látkami znečištěna. Používání umělých hnojiv v zemědělství má za následek znečištění odtokové vody, zejména dusíkem, který poškozuje vodní ekosystémy a může poškodit nebo zničit odvětví rybolovu v oblastech po proudu. Použití organických hnojiv v ekologickém zemědělství výrazně snižuje odtok dusíku a škody způsobené tímto znečištěním.
Škody na životním prostředí způsobené výrobou čaje
Čajové závody v komerčních zahradách vyžadují pravidelné hnojení kvůli ztrátě živin tím, že jsou listy sklizeny. Vysoké aplikace dusíkatých hnojiv v čajových oblastech může způsobit acidifikaci půdy a vážnou kontaminaci místní vody dusičnany. V Číně čajoví plantážníci používají pesticidy, jako je DDT, které má vážné ekologické dopady, ačkoli v roce 2004 čínské Ministerstvo zemědělství požádalo plantážníky ke snížení jejich používání. Organické praktiky jsou proto velmi důležité pro výrobu čaje i pro mnoho dalších zemědělských komodit.
Toxické pesticidy v čaji
V Indii se při výrobě čaje běžně používá alespoň 13 druhů pesticidů. Je‑li zbytek z těchto pesticidů na zpracovaném čaji, může být vyluhován do šálku. Rychlost vyluhování pesticidů se velmi liší. Existují záznamy o pesticidech zjištěných v baleném čaji, včetně pesticidů, jejichž použití je zakázáno.
Cvičení opatrnosti s bioprodukty
Organické pěstování čaje není okamžité řešení všech problémů v čajových oblastech. Mnohé zemědělské postupy mohou být certifikovány jako organické, přitom dopustily porušování lidských práv nebo jsou škodlivé pro životní prostředí. Organické označování a certifikace je někdy spojeno s fair trade, ale tyto dva typy certifikace jsou samostatné a nemusí nutně jít ruku v ruce. Také monokultura v plodinách a nedostatek nerušených přírodních ekosystémů je problém, který není řešen ekologickou certifikací. Některé přístupy, jako biodynamické zemědělství, zahrnují nepoužívání určité části půdy a zanechává ji jako přírodní ekosystém za účelem zachování biologické rozmanitosti.
Také výrobek kontrolované ekologické výroby nezaručuje, že je nejlepší volbou z hlediska vlivu na životní prostředí. Některé produkty mohou být zpracovány, zabaleny a přepravovány způsoby, které spotřebovávají velké množství energie a zdrojů. Například organické certifikované čaje balené v čajových sáčcích a krabicích spotřebují více energie a vytvoří více obalových odpadů, než volně sypaný čaj i když je pěstován konvenční (neorganickou) metodou.
VŠECHNO MÁ SVÉ PRO I PROTI
Nicméně chceme zdůraznit, že systém ekologické certifikace není bez problémů. Mnoho malých producentů může přísné ekologické normy splňovat, ale rozhodnou se o certifikaci nepožádat, protože náklady na certifikaci jsou příliš vysoké. Další problém je, že certifikované čaje musí být pěstovány na velkých monokulturních plantážích. Tento způsob pěstování čaje však nemusí být nutně šetrnější k životnímu prostředí, než pěstování necertifikovaných čajů jinými ekologicky šetrnými metodami.
NA ZÁVĚR
Takže kupovat certifikované BIO čaje nebo nekupovat? Na to si musí každý odpovědět sám. Jak jsme již psali, ekologické zemědělství je určitě správný krok. Ale pozor. Pokud prodejce označuje čaj názvy “BIO”, “organic” a dalšími, aniž by bylo na obalu zobrazeno logo EU označující ekologické produkty a nápis “Produkt ekologického zemědělství”, je něco v nepořádku. Stejně tak by mělo být v blízkosti loga číslo kontrolní organizace, například “CZ‑KEZ‑01”, nebo číslo a zkratka některé jiné evropské kontrolní organizace. POKUD TYTO NÁLEŽITOSTI OBAL NEMÁ, NEJEDNÁ SE O BIOPOTRAVINU. Všechny naše BIO čaje jsou označeny evropským logem i číslem DE‑ÖKO‑003, které označuje organizaci vydávající osvědčení.