Yerba Mate - Cesmína paraguayská
(Ilex paraguariensis)
ZÁZRAK Z PRALESA
Mate – Cesmína paraguayská je rostlina z Jižní Ameriky, rostoucí původně v Paraguayi, Argentině, Uruguayi a Brazílii. Jedná se o keř, dorůstající do výšky až 15 metrů. Listy jsou oválné, s mírně zubatým okrajem, 5 až 10 cm dlouhé a 4 až 5 cm široké. Rostlina má malé bílé květy, plody podobné brusinkám.
INDIÁNSKÉ ZLATO
Paraguayští Indiáni si osvěžující a povzbuzující nápoj ze zeleného mate cenili hlavně pro dlouhotrvající povzbuzující účinky. Dodnes je nejoblíbenějším nápojem Jižní Ameriky. Jihoameričtí Indiáni používali mate odparadávna a považovali ji za “posvátnou” rostlinu. Věřili, že jim dává zázračnou sílu, proto byli zvyklí listy pomalu a dlouho žvýkat. Popíjeli jej také navečer u ohně, aby měli sílu na další den.
V současnosti původní obyvatelstvo využívá mate hlavně na přípravu čaje a v odlehlých končinách dodnes dodržují starou tradici a hosty přivítají šálkem mate. Silný nápoj servírují ve vydlabané tykvi – “kalabase”, nebo ve zvláštní nádobě zvané “cuia”, která se předává dokola a každý se vzácného nápoje napije kovovou nebo bambusovou slámkou – “bombilou”. Existuje mnoho druhů mate – klasické zelené, pražené, směsi s ortodoxními čaji, s bylinkami nebo kořením. Nejběžněji se pije bez ochucení, horký. Pokud se připravuje studené, nazívá se “tereré”.
ZPRACOVÁNÍ MATE
Pro přípravu čaje jsou vhodné mladé lístky, které se i s větvičkami rozloží na zem. Okolo se zapálí oheň, který způsobí prvotní zavadnutí. Následně se větvičky suší a usušené se nahází do jam v zemi, kde se nahrubo rozdrtí. Dále se opětovně drtí, odstraňují se větvičky a opět drtí. Po získání požadované velikosti drtě se prosívá. Výsledkem je zelené mate.
TRADIČNÍ PŘÍPRAVA
Čaj mate se tradičně připravuje i pije z kalabasy – vydlabané tykve. Kalabasa se naplní do 2/3 lístky mate. Hrdlo se zakryje dlaní, otočí se horizontálně a kalabasou se zatřepe, aby se drobné části dostali dospodu. Otočí se zpět, ovšem tak, aby mate v kalabase zůstalo pod úhlem 45°. Pak se vloží bombila do části, kde není mate. Obsah se zalije nejprve teplou vodou cca 50 °C a nechá se zcela vsáknout do lístků. Pak už se může zalévat vodou o teplotě 70 až 80 °C do místa s bombilou. Nemícháme. První nálev je velmi silný ale následující budou příjemné. Zalévat můžete klidně až dvacetkrát.
FAKTA
Obsah kofeinu v mate je 6,5%, v kávě cca 5%. Kromě kofeinu obsahuje víc než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2, C, minerální látky jako magnézium, mangan, vápník, železo, fosfor. Mate je velkým zdrojem živin. Obsahuje mimo vitamínů a minerálů i cholin, inozitol a antioxidanty.