Rooibos - Čajovníkovec kapský
(Aspalathus linearis)
PŮVOD ROOIBOSU
Jihoafrická republika má nějvětší naležiště zlata a diamantů na světě. Rostou zde největší stromy světa – Baobaby, které dosahují výšky až 40 m a obvod kmene až 10 m. V této zemi roste 9.600 druhů rostlin, přičemž 3/4 z nich nenajdete nikde jinde na světě. Je největším vývozcem ovoce na světě ale hlavně, roste zde Rooibos.
KLENOT AFRIKY
Rooibos se vyrábí z rozsekaných větviček a špičatých listů keře Aspalatus Linearis. O tomto nejoblíbenějším nápoji tamních domorodců je první zmínka z roku 1772. Nachází se v záznamech botanika Carla Humberga. Jemné sladké chuti tohoto sytě červenohnědého nápoje podlehli civilizované národy až na přelomu 20. století. Keř objevili v Cederbergu, který leží severně do Kapského města. Od té doby je tomuto 1‑1,5 m vysokému keři s hnědozrzavými jehličkami věnována čím dál větší pozornost.
Šance vydělat na tomto zázračném čaji se v roce 1904 chopil ruský imigrant Benjamin Ginsberg. Skupoval rooibos od domorodců a vyvážel jej do mnoha zemí. Tento způsob se však časem ukázal jako drahý a nerentabilní. Proto se začalo uvažovat o pěstování keře na velkých plochách. Průkopníkem technologie se stal v roce 1930 lékař a milovník přírody P. le Fras Nortier. Připojilo se k němu i několik farmářů, kteří se začali pěstováním a zpracováním rooibosu úspěšně zabývat.
TAJEMSTVÍ ZPRACOVÁNÍ
Zpočátku se celé keře vysekávali sekerami a drtily jakýmisi dřevěnými kladivy. Po vysušení na slunci se drť navršila na hromady, kde rooibos fermentoval. Princip zpracování je dodnes v podstatě stejný, jen ruční práci nahradily stroje.