Zázrak jménem oolong - Část 5.
Taiwanské oolongy
Taiwan je malý ostrov, dříve známý jako Formosa, který leží na obratníku Raka velmi blízko východního břehu provincie Fujian. Zabírá jen 0,4 % území Číny. Díky svému umístění v blízkosti provincie Fujian je Taiwan slavný pro svou produkci čaje oolong. Čaj, který se zde vyrobí, je z 90 % tohoto typu. Tento ostrov je schopen produkovat plejádu různých stylů oolongu díky jednotlivým mikroklimatům v různých pěstitelských oblastech. Mikroklimata jsou výsledkem velkých rozdílů nadmořských výšek na ostrově. Protože pinyin (čínština v latince) se stal na Taiwanu standardem romanizace (převod do latinky) teprve v roce 2009, pravděpodobně se při nákupu oolongů setkáte s velkým množstvím čajových pojmů v pravopisu „Wade Giles“ (nejstarší používaný přepis čínštiny).
Nejznámější taiwanské oolongy
Nantou Dong Ding – 南投 冻顶 (Nan-tchou Tung Ting) – Bezesporu nejznámější čaj z taiwanských oolongů tvaru půlkuliček. Pochází z Nantou County ve středu Taiwanu, konkrétně z oblastí, které obklopují horu Dong Ding. Oolong Dong Ding je obvykle vyráběn z lístků kultivaru čajovníku „Qing Xin“ (Čching Sin). Čerstvé lístky předurčené k tomu, stát se čajem Dong Ding, se nechají zavadnout na slunci a jsou přetřásány, aby se narušily okraje lístků. Tento proces se opět mnohokrát opakuje – zavadnutí, narušení. Když se dosáhne požadovaného stupně oxidace, lístky se teplem zafixují a jsou hněteny zabalené v látce. Masa spojených lístků utvoří pevnou kouli, která je opatrně rozdělena a znovu hnětena. Díky tomuto kroku jsou oolongy formované do tvaru půlkuliček. Když je dosaženo požadovaného tvaru, lístky se suší. Oolongy Dong Ding jsou obvykle vyráběny s nižší úrovní oxidace a méně intenzivním pražením.
Muzha Tie Guan Yin – 木栅 铁观音 (Mu-ča Tchie Kuan Jin) – Muzha Tie Guan Yin je taiwanská verze fujianského stylu Tie Guan Yin. Tento čaj byl tradičně intenzivně pražen, ale dnešní trendy ukazují, že se oolongy lépe prodávají, když se opraží jen velmi málo nebo vůbec. Muzha Tie Guan Yin má tvar půlkuličky a je vyráběn z kultivaru „Tie Guan Yin“ pomocí hnětacího procesu v látce.
Wen Shan Bao Zhong – 文山 包种 (Wen Šan Pao Čung) – Bao Zhong je oolong ve tvaru proužků z oblasti Wen Shan (Wen Šan) severního Taiwanu. V porovnání s ostatními taiwanskými oolongy je Bao Zhong ten nejméně oxidovaný styl oolongu. Úroveň oxidace bývá nižší než 20 %. Název „balený v papíru“ má svůj původ ve staré balicí metodě, kdy byly lístky Bao Zhongu zabaleny do papírového obalu a prodávány. Při výrobě Bao Zhongu jsou lístky z kultivaru „Qing Xin“ nejdřív vystaveny slunci, aby zavadly, poté vadnou v interiéru a jsou lehce promíchávány, aby se spustila oxidace. Poté se rolují a suší.
Dong Fang Mei Ren – 东方美人 (Tung Fang Mej Žen) – Tento styl čaje je díky použití pupenů v hotovém čaji známý také jako Bai Hao (Paj Chao) nebo Bílý vlas (White tip). Dong Fang Mei Rei pochází z oblasti Hsinchu City na severu Taiwanu a je vyráběn z čajových lístků kultivaru „Qing Xin Da Mao“ (Čching Sin Ta Mao). Tento oolong ve tvaru proužků se nechává silně zavadnout a následně je oxidován. Úroveň oxidace dosahuje 70 až 80 %. Proces začíná již ve chvíli, kdy jsou lístky živé a stále na keři, protože chemicky neošetřené listy jsou napadány hmyzem Jacobiasca formosana. Tento hmyz list nakousne a saje šťávu. Rostlina reaguje tvorbou většího množství polyfenolů, aby zabránila útoku hmyzu.
Gao Shan – 高山 (Kao Šan) – Doslova Vysoká hora, Gao Shan je pojmenování pro každý oolong, který je sklízen z čajovníků rostoucích ve výšce 1000 metrů nad mořem a více. Neslavnější pěstitelské regiony nad 1000 metrů nad mořem jsou Ali Shan (A-li Šan), Shan Lin Xi (Šan Lin Si), Li Shan (Li Shan) a Da Yu Ling (Ta Jü Ling). Da Yu Ling je se svými 2400 metry nad mořem nejvyšší horou Taiwanu, na které se pěstuje čajovník. Čaje z těchto regionů jsou většinou méně oxidovány a nepražené, aby se projevily jejich specifické kvality, které vysokohorské čaje mají. Nejvíce populárními vysokohorskými kultivary jsou Qing Xin (Čching Sin), Jin Xuan (Ťin Süan), Cuiyu (Cchuej-jü) a Si Ji Chun (S‘ Ťi Čchun).