Matcha je kouzelný nápoj! Jak vzniká? - Část 8.
Napodobeniny jsou všude
Přestože sklizně byly mechanizované a z čajových keřů se nyní sbírá častěji než jednou za rok, poptávka po čaji matcha stále nemůže být dostatečně naplněna. A tady přichází na řadu napodobeniny. Tyhle produkty vlastně vůbec nemohou být nazývány matchou, ale pro nezkušené oko jsou téměř nerozeznatelné. A i pro ty zkušené je opravdu obtížné v rozemletém prášku odlišit napodobeninu od skutečné matchy z tenchy nižší kvality. Tyhle produkty se v japonštině nazývají „moga“ a zatímco původ tohoto zvláštního slova zůstává záhadou, obecně tento termín popisuje rozemletý čaj z jiných lístků než čaje tencha.
Moga je vyráběna způsobem, kterým se připravuje sencha. Tedy sušením listu ve velkém vyhřátém bubnu, ve kterém je lístek udusaný rotující špachtlí. Pak se lístek přesouvá do sušících boxů. Nepoužívá se velká kamenná pec na tenchu, protože výrobci mogy většinou produkují senchu a na tuto napodobeninu používají zbytky z jarní sklizně nebo lístky z letní či podzimní sklizně. Podzimní sklizeň bývá nejčastější, protože problém dlouhodobějšího zakrytí keřů v tomto ročním období téměř odpadá. Lístek čaje moga je potom rozemlet na zelený prášek, který je obtížně rozeznatelný od skutečné matchy. Je zde pouze několik rozdílů v barvě a jemnosti prášku.
Vysoce kvalitní matchu, použitelnou pro misku hustého nebo řídkého čaje pro tradiční servírování, je obtížné získat a její cena je vysoká. Je potřeba lidského oka, které rozezná jen ty nejčerstvější pupeny a lístky, které se zpracují na dovedně namíchaný chutný čaj. Obecně pro pravou matchu platí, že čím zelenější a výraznější je prášek, tím bude nápoj jemnější a sladší. Poptávka pro produktech obsahujících matchu znásobila množství nekvalitní, „levné“ matchy pro kulinářské využití. Nenechte se odradit tím, že matcha, kterou jste ochutnali, byla příliš trpká nebo svíravá. Byl to nejspíš čaj pro kulinářské využití, který je běžně dostupný na Západě. Raději zaplaťte více u prověřeného prodejce a potom určitě oceníte jedinečnost tohoto čaje čajů.