Matcha je kouzelný nápoj! Jak vzniká? - Část 5.
Základem je správný výběr
Většina pěstitelů čaje, kteří produkují tenchu, zpracovávají čaj pouze do fáze ara-tencha nebo až do etapy před finálním zpracováním, kdy je hrubě usušený čajový lístek dále zpracováván, řezán a filtrován. V této fázi je lístek pořád příliš velký na to, aby se dal úspěšně nadrtit na jemný prášek. Větvičky by se mohly zachytit v mlýnku, což by narušilo jinak nepřerušované mletí. Než může být tencha přeměněna na matchu, lístek od farmáře musí projít sérií finálních procesů, aby se stal konečným produktem. Obvykle ale pěstitelé nemají k dispozici kvalitní vybavení, takže si obyčejně toto bere na starost velkoobchodník nebo prodejce.
Prodejci preferují tuto metodu. V průběhu finálních úprav má výrobce různé možnosti, které ovlivní konečný čajový produkt, a protože vzhled a chuť je nejdůležitějším aspektem, producenti raději zpracují nehotový list podle jejich preferencí, aby vyrobili stálý a rozlišitelný čaj, charakteristický pro jejich značku. Tradiční metoda nakupování čaje pro výrobu matchy se nazývá „iritsuke”. Obchod je většinu založen na důvěře a dobrých vztazích. V tomhle případě se prodejce může znát s různými farmáři svého vlastního výběru a když je čaj k dispozici, koupí jej přímo od nich.
Modernější metoda je „hinpyōkai”, neboli „čajová dražba”. Dražba čaje tencha probíhá pouze v Kjótu na kjótském čajovém trhu (ten je dostupný pouze členům), otevřeném od roku 1974. Na takové dražbě producenti z celé oblasti poskytnou na trhu svůj čaj k ochutnání. Velkoobchodníci a prodejci ochutnávají různé čaje, aniž by věděli, kdo je vyráběl, a ohodnotí je na základě kvality a ceny. Na čaj, který si přejí koupit, udělají nabídku. Zajímavé na tom je, že když se vyrábí matcha, výrobci nehodnotí čaj v konečné práškové formě, ale hodnotí surový čajový lístek. Důvodem je, že „čajoví mistři”, kteří ovládají konečné zpracování a míchání čaje tencha, mají jasnou představu o čaji, který si přejí vyrobit. Když jdou na dražbu, hledají konkrétní chutě, vůně a barvy, které se ukáží být prospěšné ve finálních stadiích výrobního procesu.
Tři varianty pro dokonalý výsledek
Obyčejně se tencha míchá kombinováním tří variant (mitsu-gō) čajového lístku, který je vybrán buď podle kultivaru nebo oblasti pěstování. Každá varianta je vybrána pro jiný znak, ať je to vůně, barva nebo chuť. Ve zkratce, čajový mistr pořizuje hrubý čaj tencha již s představou výsledku. Lístky jsou poté nasekány, přefiltrovány a naposled usušeny, než míchání začne.
Čaj může být nazýván finální tenchou, připravenou pro mletí na matchu pouze v případě, že míchání proběhlo úspěšně. Matcha je ale zřídkakdy skladována v práškové formě. Většinou je tencha skladována v kontrolovaném prostředí, dokud není třeba, aby se stala matchou. Pouze tehdy se lístky vezmou, namelou se v kamenném mlýnku a dostanou se k prodejci nebo zákazníkovi. Ačkoliv se může zdát méně náročné skladovat matchu již nadrcenou, není tomu tak. Prášková matcha je mnohem více náchylná k oxidaci a znehodnocení. Naopak, když se skladuje v lístkové formě, čaj zraje, dospívá a je menší šance, že podlehne oxidaci. Prostě vydrží déle čerstvý.