Matcha je kouzelný nápoj! Jak vzniká? - Část 3.
Kdy se čajové lístky sklízí
Datum 2. května je považováno za 88. den od začátku jara a je to nejpříznivější den pro sklizeň. V tomto čase již vyrostly a dospěly dva čerstvé lístky a pupen natolik, aby se mohly sbírat. Čím je lístek větší, tím více slunečního svitu přijal, což znamená více přeměn aminokyselin na antioxidanty-výsledný čaj bude trpčí. Pro přípravu čaje matcha vysoké kvality jsou vyhovující pouze dva vrchní lístky a pupen. Jen náročný ruční sběr nám zajistí, že budou sklizeny pouze tyto části keře. Z toho důvodu najdeme většinu čajových zahrad “tencha” v přirozeném uspořádání.
Jak se čajové lístky sklízí
Jen velmi výjimečně je sklizeň mechanizovaná. Od začátku do poloviny května skupina zkušených sběračů osídlí čajovou zahradu. Zahaleni ve tmě stráví nekonečné hodiny sběrem těch nejčerstvějších lístků a pupenů, zatímco starší, hrubší lístky nechávají na keřích, aby se později prořezaly. Nasbíraný materiál se shromažďuje ve slaměných koších. Když jsou plné, převážejí se na prvotní zpracování.
Nicméně, pracovní síla v Japonsku je postupně dražší a dražší a ruční sklizeň je přibližně 60x méně efektivní než sběr pomocí sklízecího stroje obsluhovaného dvěma lidmi. Mnoho producentů se proto přiklonilo k více mechanizovaným postupům. Aby mechanizace byla účinná, musí se změnit uspořádání farmy, což v mnoha aspektech odporuje tradičnímu způsobu získávání čajových lístků pro tenchu. Aby byla mechanizovaná sklizeň vůbec možná, rostliny musí být zasazeny v přesných řadách na vodorovném podloží. Navíc stínidla visí nad keři poměrně nízko, což může stroji ztěžovat práci.
Nyní tradiční zastiňovací konstrukce zůstávají v oblastech, kde se stále vysoce kvalitní lístky tencha sbírají ručně, zatímco mechanizované zahrady spoléhají na přehozy, které se umístí přímo na keře. Když začne sklizeň, přehozy se sundají a výhonky jsou v rychlém sledu ořezány. Je ale potřeba zdůraznit, že je tím limitována preciznost regulace slunečního svitu, čímž se výrazně snižuje kvalita výsledného čajového lístku.