Bezkofeinový čaj
Mnozí z nás mají rádi čaj nejen pro jeho nezaměnitelnou chuť ale i pro povzbuzující účinky, které nám přináší. Narůstá ale počet lidí, kteří kvůli zdravotním problémům nebo nespavosti upřednostňují čaje bez kofeinu. Díky technologickému pokroku můžeme tyto čaje nabídnout.
Proces dekofeinizace
Dnes je k dispozici několik různých metod dekofeinizace, přičemž každá má své výhody a nevýhody. Základními jsou “Švýcarská mokrá metoda”, “Methylenchloridová metoda”, “Triglyceridová metoda” a “CO2/O2 metoda”, o které si řekneme více, neboť čaje v našem e-shopu jsou zbaveny kofeinu právě touto metodou. Jako jediný je zcela organický a nezahrnuje použití chemikálií. Navíc si čaje zachovávají všechny kvalitativní atributy. Jedinou nevýhodou této metody je vyšší cena, která se projevuje na koncové ceně produktu.
Oxid uhličitý je netoxický, nehořlavý plyn, bez barvy a zápachu. Volně se vyskytuje v ovzduší a také v každém syceném nápoji. V plynném stavu nemá CO2 žádné mimořádné rozpouštěcí schopnosti, musí být nejdříve uveden do superkritického stavu. Superkritické kapaliny jsou sloučeniny, které jsou ve stavu nad jejich kritickým tlakem a nad jejich kritickou teplotou. Nad kritickou teplotou a tlakem je materiál v jediném kondenzovaném stavu s vlastnostmi mezi plynem a kapalinou. Když teplota kapaliny stoupne, její hustota se sníží. Jestliže tlak plynné fáze vzroste, hustota se zvýší. V kritickém bodě se hustoty stávají rovnocenné. Superkritické kapaliny mají hustotu podobnou kapalinám a viskozitu blízkou plynům. Mohou prostupovat skrz pevné látky jako plyny ale materiály rozpouští jako kapaliny. Superkritická fluidní extrakce (SFE) je proces separace jedné složky od ostatních použitím superkritické látky jako extrakčního rozpouštědla. Oxid uhličitý je nejpoužívanější superkritická kapalina, extrakční podmínky nastávají při kritické teplotě 31 °C a kritickém tlaku 74 barů.
Klíčovou vlastností procesu CO2, nebo‑li procesu dekofeinizace pomocí oxidu uhličitého, je vysoká selektivita. Této schopnosti a dovednosti vybrat si ze shluku prvků právě kofein, je dosaženo nastavením specifických procesních parametrů jako jsou tlak, teplota a doba reakce. Kofein se rozpouští při tlaku vyžším než 130 barů. Pomocí přesně nastavených parametrů dochází k odstranění kofeinu bez dopadu na ostatní složky. Před dekofeinizací musí být čajové lístky namočeny do vody, kde dojde k narušení buněčných stěn. Následně je čaj přemístěn do nádoby, která je natlakována a přes čajové lístky začíná proudit superkritický CO2, ze kterého je filtrován kofein.