Aromatizovaný čaj
Černé čaje
Na konci roku 1970 svět poznal ochucený černý čaj. V té době byl jen málokdo, kdo nepil třešňový nebo vanilkový čaj. Dnes má tato kategorie zcela jinou roli. Jemně upravený čajový základ je spojen s obrovskou škálu chutí a ozdobený mnoha kousky ovoce a květů. Sladké, ovocné nebo intenzivní příchutě jsou většinou míchány s mírným čínským a silným, kořeněným ceylonským čajem. Proto jsme jako základ pro naše ochucené čaje vybrali měkký čaj oolong, jemný Keemun, nebo aromatický, zemitý Yunnan.
Zelené čaje
Čínské zelené čaje jsou ideální jako základ pro ochucené čaje. Proč? Především pro jejich mírnou a jemnou chuť. Dokonce i po přidání bohatých chutí je čínský zelený čaj chuťově stále velmi vyrovnaný. Používáme řízný čínský gunpowder i lehčí čaje, jako Oolong, Pi Lo Chun nebo Chun Mee. K prémiovým čajům přidáváme pro zjemnění i bílé čaje, například Pai Mu Tan.
Ovocné čajové směsi
Na počátku 80. let si barevné směsi složené z kousků ovoce našly cestu do čajoven. Bez kofeinu nebo hořkých látek, zdravé, levné a chutné nápoje rychle získaly novou klientelu. Tyto mnohostranné výtvory se rychle zařadily do rodiny čajů. Univerzálnost ovocných čajů si získala velký podíl spotřebitelů. Koncentrovaný, chladný nebo ledový ovocný čaj je skutečným zážitkem. Může se podávat chlazený s minerální vodou nebo šumivým vínem. Hlavními složkami ovocné čajové směsi bývají jemné, sladké kousky jablek, ovocná šípková slupka a svěží, pikantní květ ibišku. Na trhu je téměř neomezený výběr ovocných variant. Téměř všechny druhy zeleniny, ovoce, koření nebo bylin mohou být použity ať už jako vločky, květy nebo kousky, a vedle chuti také hrají důležitou roli ve vzhledu čaje.
Ovocné čajové směsi s nízkým obsahem kyseliny
V historii čaje jsou ovocné směsi stále poměrně nové. Nicméně, jsou samozřejmě podléhající trendům a požadavkům naší doby. A to je dobře. Zatímco ibišek a šípek byly velmi trendy v 80. letech, základy dnešních směsí mívají sníženou kyselost a skládají se převážně z kousků jablek. Tyto směsi jsou lehce stravitelné a mohou být proto doporučeny mladým i letitým.
Definice aromata
Používáme pouze chutě, které jsou v souladu s aktuální směrnicí ES a ostatními mezinárodními směrnicemi a předpisy. Rozsáhlé a přísné kontroly kvality mají za následek konzistentní a vysoce kvalitní produkty, zajištění chutí, které jsou obecně vhodné k lidské spotřebě.
Přírodní aromata
Byla získána z přírodních, rostlinných nebo živočišných surovin, jako je ovoce, koření, byliny nebo například pražená káva. Mohou být vyrobena pouze za použití fyzických, enzymatických nebo mikrobiologických procesů; například mačkáním, lihovarnictvím, ohříváním, filtrováním, mletím, mícháním, kvašením nebo drcením.
Aromata
Se vyrábějí chemickou syntézou s použitím postupů, jako je esterifikace nebo acetylace. Použité materiály nemusí být přírodního původu, ale chemické složení konečných výrobků musí být shodné s přirozeně existujícími látkami rostlinného nebo živočišného původu. To je důvod, proč jsou tyto příchutě výsledně bez jakýchkoliv chemických reziduí.