Vietnam
Čaj se ve Vietnamu pěstuje a spotřebovává po dobu nejméně 2000 let. Nejstarší čajové stromy se nachází v severovýchodních kopcích a jsou stále otrhávány místními menšinami. Ve skutečnosti je vlast čaje v této oblasti. Zotavení z dlouhých let války a politické vřavy a postupný návrat k soukromému vlastnictví a přechodu k volnému trhu umožnil Vietnamu stát se pátým největším světovým výrobcem čaj.
Zlepšení kvality
Vietnam se stal důležitým hráčem na trhu s čajem a nyní se podílí na budování profilu kvality. Během dlouhých let politického vedení byly výrobní cíle nastaveny pouze na objem, aniž by byl brán zřetel na kvalitu. To se však zcela změnilo se vstupem Vietnamu do WTO (Světová obchodní organizace) v roce 2007. Ještě před několika lety byly vietnamské čaje považovány jednoduše za “výplňové čaje”, používané především do sáčků spolu s kvalitnějšími čaji. Výběr nových kultivarů a zlepšení zemědělských a zpracovatelských technologií vedly nejen k nesmírnému zvýšení objemu výroby, ale také k výrazně vyšší kvalitě. V tradičních čajových oblastech v severních provinciích byly vždy vyráběny prémiové zelené čaje pro domácí trh. Nové plochy pro výrobu čaje byly otevřeny ve středním a jižním Vietnamu. Nový rostlinný materiál z Indie, Číny, Tchaj‑wanu a Japonska byl vybrán pro konkrétní místní půdní a klimatické podmínky. V současné době existuje ve Vietnamu více než 120.000 hektarů půdy pro pěstování čaje.

Volání starověké divočiny
Starověký divoký čajový les v provincii Yen Bai, v kraji Suoi Giang, je památkovou zónou, která se nachází vysoko v kopcích. Má rozlohu asi 290 hektarů, z toho 190 hektarů je domovem asi 85.000 dávných divokých čajových stromů. Ruští vědci v roce 1980 tuto oblast zkoumali a označili tyto čajové stromy za nejstarší exempláře na světě. Les patří etnické menšině Hmong, kteří sbírají a spotřebovávají tyto čaje po celá staletí. Roční produkce jejich zemědělského družstva je asi jedna tuna, ale zlepšení zemědělské praxe by mohlo snadno tento objem zdvojnásobit. Tyto staré divoké čajovníky v Suoi Giang mají vysokou reputaci pro své “péřové” jarní pupeny, které jim dávají i jejich název Shan Thuyet, což znamená „horský sníh”. Komplexní chuťový profil tohoto čaje má jasnou reminiscenci jemného starého tea tree. Tyto vynikající čaje jsou v západním světě k dispozici až od roku 2013.
Zelené čaje Thai Nguyen
Kolem města Thai Nguyen existuje seskupení více než 60 vesnic pěstujících čaj. Většinou jsou to výrobní družstva mnoha malých čajových farem, produkující rukodělné zelené čaje skvělé pověsti. Prodávají se za vysoké ceny na místních čajových veletrzích a v čajovnách po celém Vietnamu. Tyto čaje jsou čas od času dostupné i u nás a doporučujeme je ochutnat.

Čaje z této oblasti
[product_tag per_page=100 tags=“Vietnam“]