Tanzanie
Jako první začali v Tanzanii pěstovat čajovník němečtí osadníci v Amari a Rungwě kolem roku 1905. Komerční výroba však byla zahájena až v roce 1926. O čtyři roky později rozjel výrobu závod v Mufindi a odvětví se začalo pozvolna a plynule rozvíjet v pohořích Kipengere a Usambara. Dnes jsou hlavními výrobními oblastmi Rungwa, Mufindi, Njombe, Usambara a Kagera. Celková obdělávaná plocha zabírá přibližně 49 421 akrů, z čehož asi 50 procent vlastní soukromé společnosti a zbytek drobní rolníci.
S malovýrobou čaje se začalo v roce 1962, kdy se Tanzanie stala suverénní republikou, a v současné době se podílí zhruba 30 procenty na celkové produkci surových čajovníkových listů. Odvětví funguje na dvou úrovních: soukromé plantáže pěstují a vyrábějí vlastní čaj, zatímco od drobných zemědělců vykupuje lístky Tanzania Tea Authority (TTA) a zpracovává je ve svých podnicích. Čtrnáct závodů nyní vlastní soukromé firmy, pět TTA a dva další jsou ve společném vlastnictví TTA a soukromníků.
Objem výroby rok od roku kolísá kvůli takovým problémům, jako je nedostatek dopravců, kteří by přepravili surové listy do továren, nouze o pracovní sílu na vrcholu sezony, nedostatek paliva, nutnost modernizovat vybavení závodů, sucho atd. Navzdory tomu výroba v uplynulých osmi letech vzrostla a díky vyšším investicím a lákavějším finančním smlouvám pro vývozce lze v budoucnu očekávat větší stabilitu, zlepšení kvality a zvýšení produkce. Asi 70 procent čaje jde na vývoz a zbylých 30 procent na domácí trh. Kvalita čaje se mění podle nadmořské výšky a sběrových formulí. Některé závody zhotovují velmi kvalitní čaje tříd CTC BP1, PF1 a Pdust a průměrná cena bývá spíše vyšší než u malawiských, ugandských a zimbabwských čajů.
Zdroj: PETTIGREW, Jane. Čaj: rádce pro znalce. Praha: Slovart, 2001. Průvodce pro znalce. ISBN 80-7209-212-X.

[product_tag per_page=100 tags=“Tanzanie“]