Tchaj-wan
První čajovník se na Tchaj-wanu (tehdejší Formose) objevil před 300 lety. Keře byly dovezeny z čínské provincie Fu‑ťien a vysázeny na severu ostrova. Většina tchajwanských plantáží se nachází ve výšce do 305 m n. m., kde teplota nikdy neklesne pod 12,8 °C a nevystoupí nad 27,8 °C. Nové fleše vyrůstají pětkrát do roka od dubna do prosince a nejlepší listy se otrhávají od konce května do poloviny srpna. Připravují se zde téměř výhradně oolongy, jen občas i lehce fermentované baozhongy. Většina baozhongů slouží jako základ jasmínových a dalších ovoněných čajů. V minulosti bylo největším odběratelem tchajwanských čajů Japonsko, avšak nedávno začaly dovážet větší množství i Maroko, Evropa a USA.
Zdroj: PETTIGREW, Jane. Čaj: rádce pro znalce. Praha: Slovart, 2001. Průvodce pro znalce. ISBN 80-7209-212-X.

Čaje z této oblasti
[product_tag per_page=100 tags=“Taiwan“]