Malawi
Malawi je po Keni druhým nejvýznamnějším producentem čaje v Africe. První čajovníková semena byla přivezena do tehdejšího Ňaska v roce 1878 z Královské botanické zahrady ve Skotsku. Přibližně na přelomu 19. a 20. století vznikly plantáže v Lauderdale, Thornswoodu a Thyolu, a to ze semene z Natalu, které se tam původně dostalo z Cejlonu. První čaj se vyvezl v roce 1905 a přestože zpočátku nevynikal nijak vysokou jakostí, odvětví vzkvétalo a v polovině 50. let již čajovníkové plantáže zaujímaly více než 12 355 akrů půdy. Většina pěstitelských oblastí se nachází v malé nadmořské výšce, jež například v oblasti Mulanje dosahuje průměru 540 m n. m. Navíc nepředvídatelné srážky a vysoké teploty nevytvářejí ideální podmínky. Jedinečnost prostředí, v němž se čaj v tomto regionu pěstuje, vedla v roce 1966 k založení Tea Research Foundation (Nadace na výzkum čaje). V roce 1992, po poměrně suchých letech 1990 a 1991, vážně narušilo úrodu čaje ničivé sucho a nerovnoměrné srážky.
Dokonce ani v těch nejlepších letech si plantážníci nemohou být jisti, jak se počasí vyvine. Stále však doufají, že sucho nebude mít nepříznivý dopad na keře jako v roce 1990, kdy vlivem nízkých srážek a extrémně vysokých teplot mladé sazenice uschly a zahynuly, starší keře zůstaly dlouhodobě poškozeny a sklizeň byla průměrná. Do roku 1994 se však čajovníky vzpamatovaly a roční produkce dosáhla 44 092,4 tuny. Většina malawiských čajů se využívá jako „vycpávka“ do směsi, nicméně díky současnému programu výsadby klonovaných čajovníků se kvalita tamního čaje zlepšuje.
Zdroj: PETTIGREW, Jane. Čaj: rádce pro znalce. Praha: Slovart, 2001. Průvodce pro znalce. ISBN 80-7209-212-X.

[product_tag per_page=100 tags=“Malawi“]