Jihoafrická republika
První čajovníky, přivezené z anglických Kew Gardens, byly vysázeny jižně od řeky Limpopo v Durbanské botanické zahradě v Natalu roku 1850. Když se v roce 1877 začalo s výsadbou pro komerční účely, používala se semena z Ásámu. V letech 1881‑1882 již produkce přesáhla čtvrt tuny a do přelomu let 1884‑1885 vzrostla na 28,5 tuny. V roce 1886 se v Natalu vyrobilo 40 tun čaje (pouze pro místní spotřebu) a do tří let tu vzniklo zhruba tucet čajovníkových plantáží o rozloze 1090 akrů.
V první polovině 20. století se v provincii Kwa Zulu‑Natal začalo s pěstováním čajovníku pro komerční účely. Avšak do roku 1949 byla výroba zastavena kvůli drahé pracovní síle a vysokým nákladům na obaly, což vyvolalo krizi na světovém trhu. V 60. letech vznikla společnost Sapekoe a byly osázeny nové plochy podél Dračích hor na východě provincie Mpumalanga a na některých místech Natalu a Transkei. Od roku 1973 spatřily světlo světa další plantáže v oblasti Levubu, ve Vendě a ve střední části Kwa Zulu‑Natal blízko Ntingwe. Sklizeň probíhá v krátkém období dešťů od listopadu do března a většina lístků se zpracovává pozměněnou technologií CTC. Sucho na počátku 90. let se negativně projevilo jak ve výrobě, tak i na kvalitě čajů, nicméně čajovníkové keře se pozoruhodně dobře vzpamatovávají a předpovědi týkající se objemu produkce a domácí spotřeby jsou velice optimistické. Jihoafričané vypijí přibližně 10 bilionů šálků čaje ročně, z čehož zhruba 67 procent připadá na sáčkovaný čaj. Proto není divu, že takřka veškerý čaj se prodá na domácím trhu a jen zřídka se s ním setkáte na světových burzách. Výjimku představuje čaj Zulu, který se v současné době vyváží z plantáže Ntingwe v Kwa Zulu‑Natal a který zaujal pevnou pozici na severoanglickém trhu, kde jej prodává firma Taylors of Harrogate. Je oblíben i v dalších evropských zemích a v USA.
Jihoafrická republika proslula červeným čajem Rooibos (Rositea), jenž se zhotovuje z lístků Aspalathus linearis, nikoli Camellia sinensis. Zřejmě proto, že neobsahuje žádný kofein a je bohatý na vitamin C, minerální soli a proteiny, si získává stále více příznivců po celé Evropě a USA.
Zdroj: PETTIGREW, Jane. Čaj: rádce pro znalce. Praha: Slovart, 2001. Průvodce pro znalce. ISBN 80-7209-212-X.

Čaje z této oblasti
[product_tag per_page=100 tags=“Jihoafrická republika“]