Navigation
  • E-shop
    • Novinky
    • Degustační balíčky
    • Dárkové poukazy
    • Akce
    • Bio čaje
    • Zlatá řada „Legends“
    • Černý čaj
    • Polozelený čaj
    • Zelený čaj
    • Bílý čaj
    • Žlutý čaj
    • Matcha
    • Pu-erh
    • Rooibos
    • Ovocné směsi
    • Ajurvédské směsi
    • Bezkofeinový čaj
    • Yerba Mate
    • Honeybush
    • Byliny a směsi
    • Příslušenství
  • O čaji
    • O BIO čaji
    • Druhy čaje
    • Příprava čaje
    • Vliv čaje na zdraví
    • Čajové oblasti
    • Čajové přísady
    • Čajové klasifikace
    • Čajové názvosloví
    • Poznejte kvalitu čaje
  • O nákupu
    • Způsob platby
    • Způsob dopravy
    • Způsob balení
    • Obchodní podmínky
    • Velkoobchod
  • O nás
  • Kontakt
Účet
  • Přihlásit se
  • Registrovat se
Site logo
  •   E-shop  
  •   O čaji  
    • O BIO čaji
    • Druhy čaje
    • Příprava čaje
    • Vliv čaje na zdraví
    • Čajové oblasti
    • Čajové přísady
    • Čajové klasifikace
    • Čajové názvosloví
    • Poznejte kvalitu čaje
  •   O nákupu  
    • Způsob platby
    • Způsob dopravy
    • Způsob balení
    • Obchodní podmínky
    • Velkoobchod
  •   O nás  
  •   Kontakt  
0
Košík: 0 Kč

Váš košík je prázdný.

Hledat
  • Přihlásit se
    Přihlašovací formulář

  • Registrovat se
    Registrační formulář

    Vaše osobní údaje budou použity ke zvýšení spokojenosti po celou dobu procházení tohoto webu, ke správě přístupu do vašeho účtu a k dalším účelům popsaným na stránce zpracování osobních údajů.

Site logo
  •   E-shop  
  •   O čaji  
    • O BIO čaji
    • Druhy čaje
    • Příprava čaje
    • Vliv čaje na zdraví
    • Čajové oblasti
    • Čajové přísady
    • Čajové klasifikace
    • Čajové názvosloví
    • Poznejte kvalitu čaje
  •   O nákupu  
    • Způsob platby
    • Způsob dopravy
    • Způsob balení
    • Obchodní podmínky
    • Velkoobchod
  •   O nás  
  •   Kontakt  
0
Košík: 0 Kč

Váš košík je prázdný.

Hledat

Indie

Na rozsáhlém území Indie se nachází řada oblastí pěstování čaje. Nás z nich budou nejvíce zajímat Darjeeling, Assám a Nilgiri, kde se pěstují a vyrábějí opravdu kvalitní, nebo dokonce špičkové čaje. O jiných oblastech Indie (Terai, Doars, Travancore, Tamil Nadu, Arunachal Pradesh atd.) vyrábějících, až na některé výjimky, pouze průměrné čaje se zmíníme jen okrajově.

ČAJE Z DARJEELINGU

Toto malé území na severu Indie produkuje pouze několik tisíc tun čaje ročně, a to ještě v příznivých rocích, ale kvalitou produkce je to království černého čaje. Najdou se tu neuvěřitelné skvosty, srovnatelné snad jen s nejlepšími oolongy z Formosy. Plantáže byly založeny v 19. století a osázeny převážně čínskými čajovníky s různým podílem assámské variety. V podstatě každá plantáž produkuje své klony a hybridy mezi assámským a čínským čajovníkem a jejich množství je nepřehledné. Větší firmy (Goodricke aj.) mají své výzkumné ústavy, které se problémem odrůd zabývají. V praxi tak má téměř každá plantáž své vybrané keře (např. plantáž Makaibari jich má přibližně 400), určené pro pěstování klonů. Každý keř má svou vlastní individualitu, kterou přenáší na klony, proto vzniká velké množství různě odlišných variací na zhruba stejné téma.

Čínský čajovník v klimatu Darjeelingu velice dobře uspěl a díky jemu a jeho hybridům a klonům se zde produkuje zvláště vonný čaj. Vynikající čaje z této oblasti pocházely hlavně z drobnolistých odrůd čajovníku, které byly známy dávno v Číně, a jimiž byly alespoň některé sekce plantáží donedávna osázeny. Tyto keře byly však v devadesátých letech nahrazovány více plodivými velkolistými odrůdami. U drobnolistých odrůd totiž na 1kg hotového čaje bylo nutno sklidit až 70 000 výhonků čaje, zatímco u velkolistých odrůd jich stačí jen 10 000. Ve vyluhovaném čaji je možno vidět, o kterou odrůdu se jedná, protože lístky z drobnolistých čajovníků jsou obvykle dlouhé 10 mm a méně. Najdou se i lístky pouze 3-4 mm velké. Několik sekcí s drobnolistými čajovníky ještě přežívá, ale čaje z nich jsou v obchodech vidět jen vzácně. Domnívám se, že opravdu špičkové čaje z Darjeelingu se staly vzácností právě kvůli likvidaci sekcí drobnolistých čajovníků. Jeden pěstitel mi kdysi říkal, že recept na vynikající čaj je jednoduchý: správně sklidit a zpracovat lístky čajovníků z drobnolisté sekce.

Některé typy aroma (např. muskatel) nemají jinde na světě obdoby s výjimkou špičkových oolongů typu Bai Hao z Tchaj-wanu. Jména hlavních plantáží (Estate) jsou tak známa všem milovníkům čaje, že jejich vyslovení vydráždí jejich čichové a chuťové buňky natolik, až mají pocit, jako by právě jeden takový čaj dopili (stává se mi to dost často). Celkem 87 plantáží bylo rozděleno do tří skupin kvality, což už prakticky nemá žádný význam, protože manažeři a technici, kteří mají rozhodující vliv na kvalitu sklizně a produkce, se neustále stěhují a mění. Tak může i neklasifikovaná plantáž vyprodukovat špičkový čaj, zatímco slavné plantáže mohou sladce spát na vavřínech a vyrábět jen průměrné sorty. Tyto plantáže leží ve složitém horském reliéfu a práce je prováděna ručně (sklizeň) nebo klasickým strojovým způsobem (rolování, sušení). Místní zvláštností je variabilní fermentace čaje, která někdy může trvat pouze půl hodiny (někdy i méně), čímž se vlastně dostáváme do oblasti částečně fermentovaných čajů. To však nikomu nebrání je klasifikovat jako černé, plně fermentované čaje.

ČAJE Z ASSÁMU

V této čajové oblasti východní Indie se nachází přibližně 2000 rozsáhlých plantáží osázených výlučně assámskou variantou čajovníku, která dobře snáší místní tropické podmínky. Jde o nížinné plantáže s nadmořskou výškou 90 až 150 metrů. Čaj se zde sklízí prakticky celý rok, i když tu existují dvě Flavoury Seasons, sušší období od března do června a také období od půli října do ledna. Čaje sklizené během prvního období se dělí na první a druhé sklizně (First Flush a Second Flush). Velký objem produkce si vynutil rozsáhlou mechanizaci, a tak se ve velké míře setkáváme vedle dobře známé ortodoxní metody i s jinými, novějšími způsoby zpracování čaje (Rotorvane, CTC). Vzhledem k tomu, že všechny plantáže mají velmi podobné klimatické podmínky a kvalitu půdy, čaje z různých plantáží se značně podobají. Na trhu se tyto čaje vyskytují ve formě listu (FOP a vyšší sorty), ale hlavní část produkce jsou zlomkové čaje (BOP a vyšší) a čaje CTC ve formě drobných granulek. Některé plantáže vyrábějí také zelené nefermentované čaje. Drobnější typy (Fannings, Dust) nejsou v sypané formě na trhu běžné, protože se používají k výrobě směsí, sáčkovaných čajů a k výrobě nápojů (Ice Tea apod.). Pro assámské kvalitní čaje je charakteristická různě intenzivní vůně pomerančového květu zvláště patrná u čajů First Flush. U čajů z pozdějších sklizní je tato vůně většinou překryta jinými, mnohem intenzivními vůněmi. Následující plantáže podle mé zkušenosti poskytují velmi dobré čaje: Bargang, Deamoolie, Dikom, Doomni, Duffagur, Duflating, Gelakey, Gillidhary, Hajua, Halmari, Harmutty, Jamirali, Joolonkellee, Khongea, Mangalam, Meleng, Modi, Mokalbari, Monpookri, Nahorabi, Nonaipara, Numalighur, Oaklands, Sankar, Silonibar, Sockieting, Sonarie, Thowra, Toonabarrie, Towkok a další.

ČAJE Z NILGIRI

Tato čajová oblast v horách jižní Indie dodávala donedávna prakticky pouze standardní čaje, používané do směsí typu English Blend, na výrobu sáčkovaných čajů a do směsí pro aromatizované čaje. Některé plantáže používající ortodoxní výrobu čaje však zavedly výrobu čajů vyšší kvality, a dokonce experimentují s novými typy čajů. Objevují se zde čaje Frost Tea, First Flush a čaje typu oolong. Plantáže leží v nadmořské výšce 600-2750 m a mají dvě Flavoury Seasons: první, delší, od ledna až do dubna a druhou, kratší, v červenci a srpnu po době dešťů. Zajímavé čaje pocházejí hlavně z následujících plantáží: Burnside, Chamraj (asi nejvýše položená čajová plantáž na světě (2750 m n. m.), Dunsandale, Grahamsland (velmi dobré SFTGFOP), Nonsuch, Thiasola, Tiger Hill.

ČAJE ZE SIKKIMU

Toto malé himalájské knížectví má pouze jednu zajímavou čajovou plantáž nazývanou Temi, ležící několik kilometrů od nejsevernějších plantáží Darjeelingu. Proto také připomíná její produkce čaje tohoto slavného souseda. Roční sklizeň je však pouze asi 120 tun. O její rozvoj se zasloužila francouzská firma Betjeman and Barton v době velmi tvrdé konkurence, kdy se sklizně v Darjeelingu začaly kupovat nastojato. Stejně jako v Darjeelingu se na trhu vyskytují čaje první (First Flush, FF) a druhé, letní sklizně (Second Flush, SF), ale čaje z dešťové a podzimní sezony do obchodu obvykle nepřicházejí. Čaje z první sklizně z této plantáže snesly srovnání jen s velmi průměrnými čaji tohoto typu z Darjeelingu, ale v roce 1998 se na trhu objevil vynikající Sikkim Temi FF 98, SK-4. Typem listu, chutí a vůní odpovídal typu FFC z Darjeelingu. Výborný byl i FF 99 a 2004. Oba byly velmi podobného charakteru – svěže, sladce ovocné s lehkými citrusovými a jasmínovitými tóny.

Zdroj: VALTER, Karel. Vše o čaji pro čajomily. 8. vydání. Praha: Granit, 2016. ISBN 978-80-7296-101-6.

0
km²
Rozloha státu
0
ha
Rozloha plantáží
0
tun
Roční produkce čaje
0
%
Světové produkce čaje
PŘEDCHOZÍ OBLAST
ZPĚT NA SEZNAM
DALŠÍ OBLAST

Čaje z této oblasti

[product_tag per_page=100 tags=“Indie“]

null
od 1 100 Kč doprava zdarma!
null
9 000 výdejních míst v ČR!
null
od 1 100 Kč doprava zdarma!
null
9 000 výdejních míst v ČR!

...
O Tea Legends

Jsme společnost dovážející prémiové sypané čaje z celého světa. Internetový obchod Tea Legends provozuje společnost ECA.cz, s.r.o.

Boleslavská 975, Stará Boleslav
Telefon: +420 608 033 048
Email: info-tea-legends@eca.cz
www.tea-legends.cz
facebook instagram

  • O Tea Legends
  • Kontakt
  • Způsob balení
  • Způsob platby
  • Způsob dopravy
  • Obchodní podmínky
  • Velkoobchod

  • O BIO čaji
  • Druhy čaje
  • Vliv čaje na zdraví
  • Čajové oblasti
  • Čajové přísady
  • Čajové klasifikace
  • Poznejte kvalitu čaje

  • Novinky
  • Probíhající akce
  • Černé čaje
  • Polozelené čaje
  • Zelené čaje
  • Bílé čaje
  • Žluté čaje

stitek-OP3-ECA
© 2016-2023 ECA.cz, s.r.o. All right reserved

Hledat zboží

Zadejte název produktu, který hledáte.