Barma
V Barmě se čaj pěstuje zhruba od 14. století. Stejně jako v okolních zemích jsou používány odrůdy Camelie sinensis i assamica. Pěstuje se hlavně v horách na severu Shan State, kolem Namhsan v Palaung substavu z Tawngpeng, ale i po celém Mogok v Mandalay Division a Kengtung na jihu Shan State. Země disponuje 79.900 hektary plantáží s ročním výnosem 31 tisíc tun čaje. Z toho je 52% zelený čaj, 31 % černý čaj a zbytek “nakládaný čaj”.
Ano, v Barmě se čaj nejen pije ale i jí v podobě “laphet”. Nakládá se do sezamového oleje a je velmi populární. Servíruje se v misce s několika přihrádkami, kde jsou další ingredience jako ostrý smažený česnek, hrách s arašídy, sezam, drcené sušené krevety, kousky zázvoru a smažený strouhaný kokos. Barmské přísloví říká: “Ze všeho ovoce, nejlepší mango; ze všeho masa, nejlepší vepřové; ze všeho listí, nejlepší laphet”. Barmské čaje jsou ve světě velmi ceněny. Díky ideálním podmínkám a ekologickému zemědělství jsou jedny z nejlepších.

[product_tag per_page=100 tags=“Barma“]