Čajové klasifikace
Čajové klasifikace
Co znamenají zkratky v názvech čajů?
Při nákupu čajů se setkáváme s mnoha různými informacemi. Jednou z nich je takzvaná “klasifikace”, neboli označení druhu čaje. V každé zemi se k označování čaje přistupuje jinak, podle tradice, podle původu produkce nebo tamních zvyklostí. Rozklíčování písmen a čísel před samotným názvem čaje se na první pohled může zdát velmi složité. Když se ale podíváme blíže, jistý řád v označování přece jen najdeme. Většina čajů je jednoduše pojmenována názvem. U některých je před samotným názvem soustava zkratek a čísel. Tento systém se používá převážně v Indii, na Srí Lance a v Keni. Uvidíte, že příště se už ve zkratkách neztratíte.
Označení kvality listu pro černé celolistové čaje
SFTGFOP1
Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
Označení nejkvalitnějších jemnolistých čajů z Darjeelingu. Při sklizni se sbírají pouze první dva lístky a pupen.
Označení nejkvalitnějších jemnolistých čajů z Darjeelingu. Při sklizni se sbírají pouze první dva lístky a pupen.
FTGFOP1
Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
Špičková kvalita s menším obsahem bílých pupenů z Darjeelingu a Assamu.
Špičková kvalita s menším obsahem bílých pupenů z Darjeelingu a Assamu.
TGFOP1
Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
Označení kvalitních čajů pocházejících z Darjeelingu a Assamu.
Označení kvalitních čajů pocházejících z Darjeelingu a Assamu.
GFOP1
Golden Flowery Orange Pekoe
Vysoce kvalitní čaj z plantáží v Keni. Obsahuje velké množství pupenů. V Indii je méně běžný.
Vysoce kvalitní čaj z plantáží v Keni. Obsahuje velké množství pupenů. V Indii je méně běžný.
FOP1
Flowery Orange Pekoe
Indický černý čaj charakteristický dlouhými listy, s malým množstvím pupenů. Nižší sorta.
Indický černý čaj charakteristický dlouhými listy, s malým množstvím pupenů. Nižší sorta.
OP
Orange Pekoe
Čaje původem především z Cejlonu a Jávy, vynačující se dlouhými, vláknitými listy bez pupenů. „Orange“ pochází z holandského slova „Oranje“ podle Dynastie oranžsko‑nasavské a slovo „Pekoe“ znamená v čínštině „bílý vlas“.
Čaje původem především z Cejlonu a Jávy, vynačující se dlouhými, vláknitými listy bez pupenů. „Orange“ pochází z holandského slova „Oranje“ podle Dynastie oranžsko‑nasavské a slovo „Pekoe“ znamená v čínštině „bílý vlas“.
PS
Pekoe Souchong
P
Pekoe
Označení kvality listu pro černé čaje drcené (broken)
FTGFBOP
Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe
TGFBOP
Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe
STGBOP
Special Tippy Golden Broken Orange Pekoe
TGBOP
Tippy Golden Broken Orange Pekoe
GFBOP
Golden Flowery Broken Orange Pekoe
GBOP
Golden Broken Orange Pekoe
FBOP
Flowery Broken Orange Pekoe
BOP
Broken Orange Pekoe
Je zejména čaj z níže položených oblastí Cejlonu, jehož lístky se drtí speciální metodou.
Je zejména čaj z níže položených oblastí Cejlonu, jehož lístky se drtí speciální metodou.
BP
Broken Orange
BPS
Broken Pekoe Souchong
Označení kvality listu pro černé čaje drťovité a práškovité (Fannings a Dust)
FTGFOPF
Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe Fannings
TGBOPF
Tippy Golden Broken Orange Pekoe Fannings
FBOPF
Flowery Broken Orange Pekoe Fannings
BOPF
Broken Orange Pekoe Fannings
OPF
Orange Pekoe Fannings
PF
Pekoe Fannings
BOPD
Broken Orange Pekoe Dust
D
Dust
Označení kvality pro zelené a bílé čaje
FYH
Fine Young Hyson
YH
Young Hyson
FH
Fine Hyson
H
Hyson
GP
Gun Powder
SOUMEE
Soumee
Různé označení kvality listu
Cl.
Clonal
Produkce používající listy z klonovaných čajovníků, někdy se ještě uvádí označení klonu například AV-2, Queen.
Produkce používající listy z klonovaných čajovníků, někdy se ještě uvádí označení klonu například AV-2, Queen.
Ex.
Extra
Označení zvláštní kvality, nebo s číslem, například Ex-12 znamená zvláštní lot, koupený přímo z plantáže.
Označení zvláštní kvality, nebo s číslem, například Ex-12 znamená zvláštní lot, koupený přímo z plantáže.
Sp.
Special
I
Imperial
Jiné zkratky
DJ a číslo
Označení registrované várky u čaje z Darjeelingu
OR a číslo
Označení registrované várky u čaje z Assámu
SK a číslo
Označení registrované várky u čaje ze Sikkimu
Std. a číslo
Čínský kvalitativní standard čajů
FF
First Flush (únor – duben)
Jarní sklizeň, někdy také nazývaná Easter Flush. Čaj se sklízí od února do konce dubna.
Jarní sklizeň, někdy také nazývaná Easter Flush. Čaj se sklízí od února do konce dubna.
SF
Second Flush (květen – červen)
Letní sklizeň, nazývaná též jako Spring Flush. Čaj je sklízen od května do června.
Letní sklizeň, nazývaná též jako Spring Flush. Čaj je sklízen od května do června.
Monsoon Flush
(červenec – září)
Méně kvalitní sklizeň z období dešťů (někdy nazývaná též Summer Flush).
Méně kvalitní sklizeň z období dešťů (někdy nazývaná též Summer Flush).
Autumnal Flush
(říjen – listopad)
Velmi kavlitní sklizeň po období dešťů v říjnu a listopadu.
Velmi kavlitní sklizeň po období dešťů v říjnu a listopadu.
Early First Flush
(leden – únor)
Někdy též Winter Tea. Sklizeň, která probíhá na některých plantážích již koncem ledna a začátkem února.
Někdy též Winter Tea. Sklizeň, která probíhá na některých plantážích již koncem ledna a začátkem února.
In-Between
(duben – květen)
Sklizeň z konce dubna a začátku května, někdy také nazývaná jako Late First Flush.
Sklizeň z konce dubna a začátku května, někdy také nazývaná jako Late First Flush.
LG
Low Grown
Značení Ceylonských čajů pěstovaných do nadmořské výšky 600 m.
Značení Ceylonských čajů pěstovaných do nadmořské výšky 600 m.
MG
Mid Grown
Ceylonské čaje pěstované v nadmořské výšce od 600 do 1200 m.
Ceylonské čaje pěstované v nadmořské výšce od 600 do 1200 m.
HG
High Grown
Ceylonské čaje pěstované ve vysoké nadmořské výšce nad 1200 m.
Ceylonské čaje pěstované ve vysoké nadmořské výšce nad 1200 m.
