Zelený čaj procesem oxidace vůbec neprochází, a zachovává si tak všechny přírodní polyfenoly. Po otrhání se čajové lístky nechají nanejvýše dvě hodiny ve stínu zavadnout, nebo se začnou ihned zpracovávat - čili deenzymovat. Záleží na místních zvyklostech a druhu čaje. Oxidaci je zabráněno opražením na pánvi (nejčastější metoda používaná v Číně), propařováním (jež se používá u japonských čajů) nebo pečením.
Poté se lístky tvarují a suší, obvykle několikrát za sebou. Staleté zkušenosti s výrobou zeleného čaje v Číně a Japonsku daly vzniknout mnoha charakteristickým podobám čajových lístků, ať už je to proslulý Gunpowder (Ču čcha) ve tvaru říčních perel, jenž Evropanům připadal jako střelný prach, … Zjistit více
Zelený čaj procesem oxidace vůbec neprochází, a zachovává si tak všechny přírodní polyfenoly. Po otrhání se čajové lístky nechají nanejvýše dvě hodiny ve stínu zavadnout, nebo se začnou ihned zpracovávat - čili deenzymovat. Záleží na místních zvyklostech a druhu čaje. Oxidaci je zabráněno opražením na pánvi (nejčastější metoda používaná v Číně), propařováním (jež se používá u japonských čajů) nebo pečením.
Poté se lístky tvarují a suší, obvykle několikrát za sebou. Staleté zkušenosti s výrobou zeleného čaje v Číně a Japonsku daly vzniknout mnoha charakteristickým podobám čajových lístků, ať už je to proslulý Gunpowder (Ču čcha) ve tvaru říčních perel, jenž Evropanům připadal jako střelný prach, … Zjistit více
Zobrazuji všech 12 výsledků
Xiu Ning Song Luo (Siou Ning Sung Luo), vyšší třída čaje ze slavné hory Song Luo v provincii Anhui (An-chuej). Pečlivě sbírán ve výšce 800 metrů nad mořem během dnů Gu Yu („Deště na polích“ - období, od cca 20.4.). Při sběru jsou vybírány mladé výhonky – pupen s druhým a třetím lístkem. Čaj je zpracován tradičním způsobem na wok pánvích zahřívaných dřevem...

Zvýhodnění 20 %. Degustační balíček zelených čajů. 10 x 10 gramů. Pokud chcete změnit některé čaje v balíčku, kontaktujte mne na: slavicek@eca.cz.

An Ji Bai Cha (An Ťi Paj Čcha), neboli “Bílý čaj z An Ji”. Název “Bai Cha” znamená “bílý čaj”. Jakto, že v tomto případě jde o čaj zelený? Je to tím, že použitý kultivar Bai Ye Yi Hao má skoro bílé listy. Je to dáno nižším obsah polyfenolů a chlorofylu. Navíc jsou výhonky pokryty bílým chmýřím. Nicméně, oproti jiným zeleným čajům má tento kultivar skoro dvojnásobný...

Zao Chun (Cao Čchun) neboli “Časné jaro”. Jak je zřejmé už z názvu, jde o čaj z časných sběrů začátkem března. Zao Chun je krásně voňavý tipsový zelený čaj pocházející z provincie Yunnan, z oblasti Simao. Lístky jsou mírně stočené, pravidelné, s mnoha ochmýřenými stříbrnými pupeny. Suchý list má nasládlou svěží vůni se známkou ovoce. Žlutozelený nálev jemné ovocné chutě se stopou kouře je bez svíravosti či hořkosti. Středně dlouhý aftertaste postupně...

Huang Shan Mao Feng Ye Sheng (Chuang Šan Mao Feng Jie Šeng), neboli Divoké ochmýřené vrcholky ze Žlutých hor. Jak sám název napovídá, pochází z pohoří Huang Shan v provincii Anhui na západě Číny. Vynikající sorta čaje, který se řadí k nejznámějším...

Idalgashinna Bio garden Tea Factory se stala roce 1987 první certifikovanou ekologickou čajovou zahradou na světě. Tato plantáž se nachází v panství Haputale v provincii Uva ve výšce 1800 m. n. m. Je výjimečná i svým programem sociálního rozvoje a pokračuje v zapojení svých zaměstnanců do všech aspektů správy zahrady. To zvyšuje životní úroveň a zlepšuje vzdělávání a zdravotní péči pracovníků. Jedná se o radikální odklon od podmínek...

Tato velmi kvalitní Sencha Shizuoka Fuji pochází ze svahů hory Fuji. Jde o jemnější variantu senchy. Zpracováním se řadí mezi asamushi, tedy lehce napařované. List je tradičně tmavě zelený, drobný s výraznou nasládlou vůní. Nálev je typicky...

Téměř 75 % všech rwandských čajů pochází z malých farem, které byly sjednoceny v družstvo Assophte. Podíl ortodoxních čajů není ani 20 %. To je důvod, proč jsme rádi, že vám tuto zelenou raritu můžeme nabídnout. Pěstuje se v nadmořské výšce 1800 metrů. List je šlachovitý, tmavě zelený. Aroma lehce připomíná ...

Tato voňavá specialita z provincie Guangxi (Kuang-si) v jižní Číně je zkrátka klasika. Tradiční způsob výroby se nezměnil od jejího začátku. Je založen na malolistém zeleném čaji, který se mísí s ještě vlhkými květy Osmanthu, neboli Vonokvětky. Na rozdíl od dražších jasmínových čajů nejsou květy odstraněny ale zůstávají a získávají po procesu sušení zlatou medovou barvu. Díky tomu ...

Tato Tamaryokucha se pěstuje a vyrábí v prefektuře Miyazaki na ostrově Kjúšú. Začátek zpracování je stejný jako u čaje sencha, ale na závěr se lístky nesvinují do tvaru jehliček. Lístky tedy zůstávají mírně pokroucené. Tento typ čaje vyniká jemností...

Tento čaj pochází ze svahů hory Fuji, kde se vyrábí zhruba polovina japonských čajů. Sklízí se pomocí mechanizace. Stonky a rozbité kusy jsou následně ručně vyjmuty. Před válcováním a sušením je čaj pečlivě zpracován a lehce napařen. List dostane velmi jemnou a křehkou strukturu. Nálev má olivově zelenou barvu. Chuť je výrazná s dominantním závěrem a je ideální pro ...

Japonský čaj Bancha je pokládán za ideální doplněk k jídlu, neboť povzbuzuje chuť a obsahuje poměrně malé množství kofeinu. To je způsobeno sběrem pouze starších listů většinou koncem sezóny. Chuť je velmi jemná, diskrétní, mírně travnatá. Skvělá volba pro ...
