Černý čaj je oxidován nejvíce - přes polovinu jeho polyfenolů je zoxidováno. Obsahuje tedy jak okysličené, tak neokysličené (přírodní) polyfenoly. Ty okysličené vytvářejí chuť, barvu a aroma černého čaje, zatímco přírodní polyfenoly dodávají nápoji charakteristickou trpkost.
Po natrhání a vytřídění jsou čajové lístky v tenkých vrstvách rozprostřeny na sušicí plata, jež by měla být rozložena na čerstvém vzduchu, nejlépe ve stínu. Po několika hodinách (většinou deseti až dvaceti) listy zavadnou, změknou a mohou být poměrně snadno svinuty do ruliček. Dříve se svinovaly výhradně ručně - mezi dlaněmi či klouzavými pohyby rukou přímo na platech. Dnes se zavadlé listy dopraví do rolovacího stroje, kde se třicet až šedesát minut válejí a svinují... Zjistit více
Černý čaj je oxidován nejvíce - přes polovinu jeho polyfenolů je zoxidováno. Obsahuje tedy jak okysličené, tak neokysličené (přírodní) polyfenoly. Ty okysličené vytvářejí chuť, barvu a aroma černého čaje, zatímco přírodní polyfenoly dodávají nápoji charakteristickou trpkost.
Po natrhání a vytřídění jsou čajové lístky v tenkých vrstvách rozprostřeny na sušicí plata, jež by měla být rozložena na čerstvém vzduchu, nejlépe ve stínu. Po několika hodinách (většinou deseti až dvaceti) listy zavadnou, změknou a mohou být poměrně snadno svinuty do ruliček. Dříve se svinovaly výhradně ručně - mezi dlaněmi či klouzavými pohyby rukou přímo na platech. Dnes se zavadlé listy dopraví do rolovacího stroje, kde se třicet až šedesát minut válejí a svinují... Zjistit více
Zobrazuji všech 6 výsledků
Zahrada Temi Tea Garden leží v jižní části indického Sikkimu mezi městečky Damthang a Temi Bazaar po cestě do Singtam. Byla založena v roce 1969 vládou Sikkimu a má rozlohu cca 177 hektarů. Jde o jedinou čajovou zahrada v Sikkimu a je považována za jednu z nejlepších v Indii. Vyrábí se zde čaje ve špičkové kvalitě, které jsou na mezinárodním trhu velmi žádané. Poslední král Sikkimu zavedl pěstování čaje, aby získal zaměstnání pro...

Černý japonský čaj z ostrova Yakushima. Použitý kultivar Asatsuyu má oproti jiným japonským kultivarům nízkou odolnost proti mrazu. Má i nižší výtěžek při sklizni. Proto je poměrně málo používaný. Někdy se také nazývá "přírodní gyokuro“, protože v chuti obsahuje typickou chuť umami i bez zastiňování, které je typické při pěstování...

Kakegawa Benifuki je černý čaj z prefektury Shizuoka. Japonské černé čaje se již nějakou dobu prosazují na zahraničních trzích. Jsou známy z kultivarů Yabukita či Saemidori. Benifuki je však kultivar, který byl vyvinut v roce 1965 křížením Camellia Sinensis a Camellia Assamica. Výsledek vytváří velmi harmonickou chuť. Načervenalý nálev má velkou sílu...

Zahrada Temi Tea Garden leží v jižní části indického Sikkimu mezi městečky Damthang a Temi Bazaar po cestě do Singtam. Byla založena v roce 1969 vládou Sikkimu a má rozlohu cca 177 hektarů. Jde o jedinou čajovou zahrada v Sikkimu a je považována za jednu z nejlepších v Indii. Vyrábí se zde čaje ve špičkové kvalitě, které jsou na mezinárodním trhu velmi žádané. Poslední král Sikkimu zavedl pěstování čaje, aby získal zaměstnání pro...

Tento klasický ceylonský čaj pochází z oblasti Dimbulain v okrese Balangoda na Srí Lance. List je tmavý, dlouhý a šlachovitý, jeho nálev je bohatý, komplexní a má mírně ovocný a sladový charakter. Může být podáván s trochou mléka a je dokonalým základem i pro ledové...

Podél řeky Brahmaputry v Assamu, v indické severovýchodní provincii, je řada čajových zahrad, kde se pěstují bohaté, silné a sladově aromatické čaje. Jedna z nejstarších z těchto plantáží je panství Harmutty, původně založené v roce 1870 a pojmenované po královně Hiramati, manželce krále Arimatty, jehož starověké království...
