Černý čaj je oxidován nejvíce - přes polovinu jeho polyfenolů je zoxidováno. Obsahuje tedy jak okysličené, tak neokysličené (přírodní) polyfenoly. Ty okysličené vytvářejí chuť, barvu a aroma černého čaje, zatímco přírodní polyfenoly dodávají nápoji charakteristickou trpkost.
Po natrhání a vytřídění jsou čajové lístky v tenkých vrstvách rozprostřeny na sušicí plata, jež by měla být rozložena na čerstvém vzduchu, nejlépe ve stínu. Po několika hodinách (většinou deseti až dvaceti) listy zavadnou, změknou a mohou být poměrně snadno svinuty do ruliček. Dříve se svinovaly výhradně ručně - mezi dlaněmi či klouzavými pohyby rukou přímo na platech. Dnes se zavadlé listy dopraví do rolovacího stroje, kde se třicet až šedesát minut válejí a svinují... Zjistit více
Černý čaj je oxidován nejvíce - přes polovinu jeho polyfenolů je zoxidováno. Obsahuje tedy jak okysličené, tak neokysličené (přírodní) polyfenoly. Ty okysličené vytvářejí chuť, barvu a aroma černého čaje, zatímco přírodní polyfenoly dodávají nápoji charakteristickou trpkost.
Po natrhání a vytřídění jsou čajové lístky v tenkých vrstvách rozprostřeny na sušicí plata, jež by měla být rozložena na čerstvém vzduchu, nejlépe ve stínu. Po několika hodinách (většinou deseti až dvaceti) listy zavadnou, změknou a mohou být poměrně snadno svinuty do ruliček. Dříve se svinovaly výhradně ručně - mezi dlaněmi či klouzavými pohyby rukou přímo na platech. Dnes se zavadlé listy dopraví do rolovacího stroje, kde se třicet až šedesát minut válejí a svinují... Zjistit více
Zobrazen 1. – 12. z 25 výsledků
Pathiwara Tea Estate je malá čajová zahrada s vlastní továrnou, která se nachází v obci Charivange v oblasti Panchthar. Leží v těžkém terénu ve výškách 1 800-2 100 m. n. m. V takovýchto výškách přináší sklizeň zhruba 50-60 kg hotového čaje na hektar. Ve srovnání s globálním průměrem cca 1 100 kg to je opravdu malý výnos a odráží se v ceně. V dnešní době zahrada...

Černý japonský čaj z ostrova Yakushima. Použitý kultivar Asatsuyu má oproti jiným japonským kultivarům nízkou odolnost proti mrazu. Má i nižší výtěžek při sklizni. Proto je poměrně málo používaný. Někdy se také nazývá "přírodní gyokuro“, protože v chuti obsahuje typickou chuť umami i bez zastiňování, které je typické při pěstování...

Klenot od Satemwa Tea Estates. Tento čaj je možné vyrábět pouze během několika omezených období. Je potřeba dostatek vlhkosti v půdě, aby byly získány měkké listy, a je potřeba několik dní plného slunce, než jsou lístky sebrány, aby tomuto čaji dodali specifický broskvový a peckovitý charakter. Bvumbwe Black Treasure je ručně vyrobený čaj nejvyšší kvality...

Thyolo Moto je jemně kouřový čaj z Malawi, který na soutěži 3rd "Teas of the World" International Contest AVPA - Paris 2020 v kategorii "Spéciale thé fumé" získal bronzovou cenu (Gourmet Bronze). Čajové lístky čaje Moto jsou sbírány a rolovány ručně. Při oxidaci nedosáhnou plné oxidace, přestože se řadí mezi čaje černé. Poté se hotový čaj zakouří dřevem stromu Guava...

Tento Premium Hong Cha je unikátní korejský černý čaj z první jarní sklizně (Ujeon, "cheonmul-cha"), zpracovaný tradiční čínskou metodou. List je drobný, lesklý a mírně zkroucený. Chuť je velmi plná s dominující ovocnou sladkostí. Seogwang Tea Garden se nachází v Seogwipo-SI, na ostrově Jeju (Čedžu). Je známá jako nejzajímavější a největší (52,9 hektarů) čajová plantáž v Jižní Koreji. Na tomto ostrově jsou optimální podmínky pro pěstování čaje...

Pro výrobu Golden Leaf Muscatel Treasure je ručně a velmi pečlivě sbírán pupen (obsah až 95 %) a ojediněle první list, a to pouze z mladých čajových keřů, které nejsou starší 10 let. Sklizeň probíhá v období Second Flush. Pro výrobu 1 kg čaje je potřeba nasbírat 22 000 takových výhonků. Pupeny jsou jemně ručně válcovány, aby se narušily buněčné stěny...

Dian Hong Gong Fu (Tien Chung Kung Fu), tedy "Zlaté výhonky". Titul "Gong Fu", ve specifickém kontextu čajových listů, odkazuje na časově náročnou produkci neporušeného černého čaje. Zatímco historie tohoto čaje je poměrně krátká, ve srovnání s ostatními černými čaji, se stává Dian Hong Gong Fu velmi oblíbeným pro svou bohatou...

Specialitka ze severní provincie Chiang Rai, oblasti Doi Mae Salong, která je známa produkcí výborných oolongů. Jde o thajskou vysočinu ve výšce 1200-1800 metrů nad mořem, v takzvaném zlatém trojúhelníku mezi Thajskem, Laosem a Myanmarem. Kultivar Jing Shuan dodává čaji jeho zvláštní a jedinečný charakter...

Velmi zajímavý čaj, pocházející z plantáže Ba Gua, která se nachází v okolí vesnice Rui Sui v okrese Hualien. Čajové terasy jsou jihozápadně od soutoku řek Hongye a Xiuguluan. V této oblasti je 30-40 rodin pěstujících čajovníky. Každá rodina má svůj vlastní recept výroby čaje. Nikdo nepoužívá pesticidy, jinak by malé kobylky (Jacobiasca Formosana)...

Zvýhodnění 20 %. Degustační balíček černých čajů. 10 x 10 gramů. Pokud chcete změnit některé čaje v balíčku, kontaktujte mne na: slavicek@eca.cz.

Dian Hong Jin Luo (Tien Chung Ťin Luo), nebo také „Zlatý šnek“ je vynikající středně silný a vyvážený černý čaj. Pochází z oblasti Feng Qing v okrese Lincang v čínské provincii Yunnan. Jin Luo, doslova Zlatý šnek, odkazuje na styl tohoto čaje a na jeho tvarování do malých svitků, podobně jako slavný zelený čaj Bi Luo Chun. Zpracovává se ručně...

Dian Hong Mao Feng (Tien Chung Mao Feng), neboli "Ochmýřené vrcholky". Titul "Mao Feng” přímo znamená ochmýřený vrcholek, či ochmýřená špička a říká nám, že jde o vyšší třídu tradičního čaje z Yunnanu. Čaj je pěstován v nadmořské výšce 1200-2000 metrů v oblasti Feng Qing (Feng Ting). List je tenký, dlouhý a lehce kroucený...
