Černý čaj je oxidován nejvíce - přes polovinu jeho polyfenolů je zoxidováno. Obsahuje tedy jak okysličené, tak neokysličené (přírodní) polyfenoly. Ty okysličené vytvářejí chuť, barvu a aroma černého čaje, zatímco přírodní polyfenoly dodávají nápoji charakteristickou trpkost.
Po natrhání a vytřídění jsou čajové lístky v tenkých vrstvách rozprostřeny na sušicí plata, jež by měla být rozložena na čerstvém vzduchu, nejlépe ve stínu. Po několika hodinách (většinou deseti až dvaceti) listy zavadnou, změknou a mohou být poměrně snadno svinuty do ruliček. Dříve se svinovaly výhradně ručně - mezi dlaněmi či klouzavými pohyby rukou přímo na platech. Dnes se zavadlé listy dopraví do rolovacího stroje, kde se třicet až šedesát minut válejí a svinují... Zjistit více
Černý čaj je oxidován nejvíce - přes polovinu jeho polyfenolů je zoxidováno. Obsahuje tedy jak okysličené, tak neokysličené (přírodní) polyfenoly. Ty okysličené vytvářejí chuť, barvu a aroma černého čaje, zatímco přírodní polyfenoly dodávají nápoji charakteristickou trpkost.
Po natrhání a vytřídění jsou čajové lístky v tenkých vrstvách rozprostřeny na sušicí plata, jež by měla být rozložena na čerstvém vzduchu, nejlépe ve stínu. Po několika hodinách (většinou deseti až dvaceti) listy zavadnou, změknou a mohou být poměrně snadno svinuty do ruliček. Dříve se svinovaly výhradně ručně - mezi dlaněmi či klouzavými pohyby rukou přímo na platech. Dnes se zavadlé listy dopraví do rolovacího stroje, kde se třicet až šedesát minut válejí a svinují... Zjistit více
Zobrazen 1. – 12. z 26 výsledků
Specialitka ze severní provincie Chiang Rai, oblasti Doi Mae Salong, která je známa produkcí výborných oolongů. Jde o thajskou vysočinu ve výšce 1200-1800 metrů nad mořem, v takzvaném zlatém trojúhelníku mezi Thajskem, Laosem a Myanmarem. Kultivar Jing Shuan dodává čaji jeho zvláštní a jedinečný charakter...

Velmi zajímavý čaj, pocházející z plantáže Ba Gua, která se nachází v okolí vesnice Rui Sui v okrese Hualien. Čajové terasy jsou jihozápadně od soutoku řek Hongye a Xiuguluan. V této oblasti je 30-40 rodin pěstujících čajovníky. Každá rodina má svůj vlastní recept výroby čaje. Nikdo nepoužívá pesticidy, jinak by malé kobylky (Jacobiasca Formosana)...

Zvýhodnění 20 %. Degustační balíček černých čajů. 10 x 10 gramů. Pokud chcete změnit některé čaje v balíčku, kontaktujte mne na: slavicek@eca.cz.

Dian Hong Jin Luo (Tien Chung Ťin Luo), nebo také „Zlatý šnek“ je vynikající středně silný a vyvážený černý čaj. Pochází z oblasti Feng Qing v okrese Lincang v čínské provincii Yunnan. Jin Luo, doslova Zlatý šnek, odkazuje na styl tohoto čaje a na jeho tvarování do malých svitků, podobně jako slavný zelený čaj Bi Luo Chun. Zpracovává se ručně...

Zajímavost pro čajomilce. Černý čaj z nejzalidněnějšího ostrova na světě, z Jávy. Jáva je téměř celá vulkanického původu. Nachází se zde spousta vrcholů, které mají typický kónický tvar. Na svazích jedné ze sopek v oblasti Ciater začali na počátku 19. století nizozemští osadníci pěstovat čajovníky. Díky suchému, mírnému podnebí dávají keře úrodu...

Tan Yang Jin Hao (Tchan Jang Ťin Chao), v překladu "Zlatý vlas". Nádherný černý čaj ze zahrady Tan Yang, nacházející se v oblasti Fu'an, na severovýchodě provincie Fujian (Fu-ťien). List je velmi jemný, drátkovitý, mírně kroucený s velkým podílem tipsů. Nahřátý list voní sladce s tóny ovoce a čokolády. V nasládlé chuti jsou jemné...

Dian Hong Mao Feng (Tien Chung Mao Feng), neboli "Ochmýřené vrcholky". Titul "Mao Feng” přímo znamená ochmýřený vrcholek, či ochmýřená špička a říká nám, že jde o vyšší třídu tradičního čaje z Yunnanu. Čaj je pěstován v nadmořské výšce 1200-2000 metrů v oblasti Feng Qing (Feng Ting). List je tenký, dlouhý a lehce kroucený...

Kakegawa Benifuki je černý čaj z prefektury Shizuoka. Japonské černé čaje se již nějakou dobu prosazují na zahraničních trzích. Jsou známy z kultivarů Yabukita či Saemidori. Benifuki je však kultivar, který byl vyvinut v roce 1965 křížením Camellia Sinensis a Camellia Assamica. Výsledek vytváří velmi harmonickou chuť. Načervenalý nálev má velkou sílu...

Tian Mu Shan Hong Cha (Tchien Mu Šan Chung Čcha). Velmi aromatický černý čaj z hory Tian Mu, ležící v provincii Zhejiang (Če-ťiang). Nahřátý suchý list má omamnou výraznou ovocnou vůni s náznakem dřevin. Jde o svěží čaj s kulatou a plnou chutí, ve které jsou cítit ovocné tóny, především citrusů. Aftertaste je dlouhý, vyvážený. Použitý kultivar je Long Jing (#43)....

FTGFOP1 Mangalam SF - Grade I je špičková třída čaje z Mangalam Tea Estate, založeného v roce 1973. Tato firma se drží koncepce velmi husté výsadby vybranými hybridy Camellia Assamica. Výsledky jsou opravdu vynikající. Mimo čajů zpracovaných způsobem CTC produkují čaje prémiové kvality. Tento FTGFOP1 Mangalam SF je pečlivě zpracovaný čaj...

Dian Hong Gong Fu (Tien Chung Kung Fu), tedy "Zlaté výhonky". Titul "Gong Fu", ve specifickém kontextu čajových listů, odkazuje na časově náročnou produkci neporušeného černého čaje. Zatímco historie tohoto čaje je poměrně krátká, ve srovnání s ostatními černými čaji, se stává Dian Hong Gong Fu velmi oblíbeným pro svou bohatou...

Steinthal Tea Estate je nejstarší čajová zahrada v Darjeelingu s bohatou historií nejoblíbenějšího světového nápoje a jeho plantáží. Zahrada je rozprostřena na 1662 akrech na strmém svahu okolo řeky Rungeet. Byla založena německým misionářem - otcem Steinthalem v roce 1852...
