Bílé čaje obsahují rozhodující množství ochmýřených, dosud nerozvinutých tipsů spojených s několika nedorostlými lístky. Dříve se bílý čaj získával z divokých čajových stromů, které se dnes daří pěstovat ve formě zákrsků. Po nasbírání se lístky nechají zavadnout a přetřásáním na platech se mírně pomačkají. Tím se naruší buněčné membrány, což vede ke slabé oxidaci, brzy přerušené propařením či sušením.
Lístky bílého čaje se nezavinují ani netvarují. Zvláště proslulé jsou čaje typu Jin čen, obsahující až tři centimetry dlouhé stříbřitě ochmýřené pupeny, které svým tvarem připomínají jehličky. Poskytují bledě zelený až žlutý čaj nasládlé chuti. Někdy se jehličky svazují do tzv. čajového květu, ... Zjistit více
Bílé čaje obsahují rozhodující množství ochmýřených, dosud nerozvinutých tipsů spojených s několika nedorostlými lístky. Dříve se bílý čaj získával z divokých čajových stromů, které se dnes daří pěstovat ve formě zákrsků. Po nasbírání se lístky nechají zavadnout a přetřásáním na platech se mírně pomačkají. Tím se naruší buněčné membrány, což vede ke slabé oxidaci, brzy přerušené propařením či sušením.
Lístky bílého čaje se nezavinují ani netvarují. Zvláště proslulé jsou čaje typu Jin čen, obsahující až tři centimetry dlouhé stříbřitě ochmýřené pupeny, které svým tvarem připomínají jehličky. Poskytují bledě zelený až žlutý čaj nasládlé chuti. Někdy se jehličky svazují do tzv. čajového květu, ... Zjistit více
Zobrazuji všechny 3 výsledky
Himalayan Shangri-la Tea Producers, čajová továrna ležící blízko vesnice Nepaltar v nepálské oblasti Ilam, produkuje vysoce kvalitní ortodoxní čaje známé po celém světě. Zpracovává čajové lístky od více než 600 malých pěstitelů v oblasti. Tyto drobné zahrady jsou ve výšce 1400 až 1800 m. n. m. Kroucené lístky jsou ochmýřené, stříbřité barvy. Nálev čirý, žlutý až okrový. Chuť delikátní, svěží...

“Taimu Xue Ya” (Tchaj-mu Süe Ja), nebo také Sněžné vrcholky z Taimu. Tento čaj je dalším klenotem z nabídky čínských pokladů. Vyrábí se více jak 100 let v jihovýchodní části čínských hor Taimu Shan. V poměrně vysoké nadmořské výšce je jen krátké “okno” pro sklizeň tohoto čaje. Ta trvá jen několik dní, aby se udrželo správné zbarvení a velikost listů. Po tradičním ručním škubání se čaj nechá jen velmi krátce oxidovat....

Další verze bílého čaje, tentokrát z čínského Yunnanu. Tento špičkový čaj se pěstuje v nadmořských výškách mezi 1300 a 2000 metry. V takových výškách se teploty pohybují mezi 12 °C - 23 °C. Sklizeň probíhá výhradně ručně a následné zpracování je prováděno tradičním způsobem bez použití moderní techniky. Suší se na slunci nebo v krytých místnostech. Velké volné listy ...
