Yerba Mate a jeho vliv na zdraví
Yerba Mate a jeho vliv na zdraví
Yerba Mate - Cesmína paraguayská
(Ilex paraguariensis)
Pařížský Pasteurův institud už od roku 1964 projevoval zájem o tento zdravý zdroj vitamínů a pracoval na důkladné studii jeho vlastností. Výzkumníci došli k závěru, že je těžké najít srovnatelný zdroj tak vysoké nutriční hodnoty a že Yerba Mate obsahuje prakticky všechny vitamíny potřebné k udržení života. Z jiné studie, kterou vypracovali vědci z univerzity v Madridu vyplívá, že Yerba Mate má velmi vysoký obsah minerálních látek, zejména draslíku, hořčíku a manganu.
Yerba Mate bylo využíváno jako základní léčivá rostlina v Jižní Americe po celá staletí. Pitím Mate také lidé tlumili pocit hladu, což jim pomáhalo přežít v dobách nouze. Stimuluje centrální nervovou soustavu pomocí “mateinu” (alkaloid kofein), obsahuje důležité živiny, antioxidanty, aminokyseliny, polyfenoly, vitamíny (A, B, C, E, betakaroten) a minerály (hořčík, vápník, draslík, železo, křemík, fosfor aj.). Maté podporuje funkci ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém. Je opěvováno jako bezpečný a účinný stimulant. Vysoký obsah již jmenovaných látek má vyrovnávající účinek ke kofeinu. Proto nepůsobí žádné z nepříjemných vedlejších účinků spojených s pitím nápojů obsahujících kofein, jako bolesti žaludku, hlavy nebo nervozitu. Chemické sloučeniny a živiny v čaji Mate ovlivňují lidský metabolismus a tím naše tělo využívá sacharidy efektivněji. Díky tomu máme více energie z jídla a spalujeme více kalorií z uložených tuků. Výborný vliv má také na trávicí ústrojí. Stimuluje produkci žluče a jiných žaludečních kyselin. Proto je výborné k zapití těžších jídel.
Upozornění: Podle nařízení Evropské komise č. 432/2012, které vstoupilo v platnost 14. 12. 2012, není možné uvádět vliv potravin a jejich složek na lidské zdraví bez předchozího schválení samotnou EU. Námi uvedené informace proto nejsou zdravotním tvrzením! Účelem informací, uvedených na našich stránkách, není vzbudit u případného konzumenta dojem, že u něho nastanou jakékoliv fyziologické změny, neboť produkt nebyl klinicky testován dle podmínek Evropské komise.
