Rooibos a jeho vliv na zdraví
Rooibos a jeho vliv na zdraví
Rooibos - Čajovníkovec kapský
(Aspalathus linearis)
Rooibos nás překvapí výčtem obsahovaných látek. Najdeme v něm vitamin C a celou řadu minerálů v poměrně vysokých dávkách. Obsahuje hodně draslíku, sodíku, vápníku a fluoru, ale zanedbatelné nejsou ani jeho hodnoty v zastoupení železa, zinku, mědi, hořčíku a manganu. Rooibos je tak ideálním čajem pro většinu z nás. Oblíbený je například u sportovců, kteří nadměrným pocením přicházejí o řadu minerálních látek. Zdravý je i pro děti v době vývinu, ale i pro starší generace jako prevence celé řady zdravotních potíží. Další přínosnou látkou v čaji rooibos je kyselina fenolová, která má antibiotické účinky – působí proti plísním, virům a bakteriím v našem trávicím traktu. Léčí koliky, zažívací potíže a pomáhá při tzv. otravách jídlem.
Rooibos má výrazné antioxidační účinky, stejně jako čaj Yerba mate nebo Lapacho. Zejména při pravidelném užívání chrání naše tělo před působením volných radikálů. Proto je uznávaný i jako prostředek pro prevenci a doléčování rakoviny a jako součást čistících kúr. Jedním z dílčích antioxidantů, zastoupených v tomto čaji, je rutin, který navíc chrání zdraví našeho srdce a celého oběhového systému a přispívá k regulaci krevního tlaku.
Rooibos nám může prospět i v případě, že trpíme nespavostí, lehkou depresí či častým vnitřním neklidem. Pomáhá při pocitech napětí a stresu, někomu dokonce i při bolestech hlavy. Je to čaj s tonizačním působením, a to na úrovni těla i mysli.
Aplikace nálevu ve formě obkladu či k omývání kůže se osvědčuje jako jemný a účinný prostředek při kožních neduzích jako jsou akné, ekzémy a špatně se hojící rány či drobné oděrky. Protože se na něj běžně nevyskytují žádné alergické reakce, doporučuje se dokonce i k ošetření jemné kůže kojenců a malých dětí, a to i v případě opruzenin. Nespornou výhodou čaje rooibos je fakt, že neobsahuje žádný kofein. Proto ho můžeme popíjet téměř neomezeně, dokonce i lidé s potížemi s krevním tlakem, těhotné ženy a děti.
Upozornění: Podle nařízení Evropské komise č. 432/2012, které vstoupilo v platnost 14. 12. 2012, není možné uvádět vliv potravin a jejich složek na lidské zdraví bez předchozího schválení samotnou EU. Námi uvedené informace proto nejsou zdravotním tvrzením! Účelem informací, uvedených na našich stránkách, není vzbudit u případného konzumenta dojem, že u něho nastanou jakékoliv fyziologické změny, neboť produkt nebyl klinicky testován dle podmínek Evropské komise.
