Čaj a jeho vliv na zdraví
Čaj a jeho vliv na zdraví
ORTODOXNÍ ČAJE
(Camellia sinensis)
PREVENCE
Černý čaj roztahuje průdušky a pomáhá vykašlávání při onemocněních dýchacího traktu. Pití čaje také podporuje pocení a vede k pročištění střev. Pití tohoto nápoje podporuje náš imunitní systém. Nálev z čaje mírně zvyšuje vylučování moči, a to jak jejího objemu, tak i množství některých látek. Zejména při srdeční nedostatečnosti má pozitivně inotropní (stažlivý) efekt a zlepšuje prokrvení věnčitých tepen. Třísloviny ovlivňují i trávicí trakt, protože jsou schopny vázat a odvádět z organismu škodlivé látky. Hlavně však potlačují tvorbu enzymů proměňujících škrob na glukózu, čímž napomáhají ke snížení hladiny cukru v krvi. Zelený čaj mírní žaludeční a střevní problémy, upravuje činnost štítné žlázy, povzbuzuje prokrvení a regeneraci kůže. Je bohatý na obsah vitaminů a stopových prvků, takže je vhodnou prevencí jak proti virům, tak proti bakteriím. Čaj zabraňuje nočním můrám, uklidňuje mysl, posiluje paměť, zahání spánek a všeobecně pomáhá proti ospalosti. Zelený čaj působí proti depresím, posiluje koncentraci, duševní výkonnost, zlepšuje schopnost učit se, snižuje možnost stresových symptomů a díky antioxidačním účinkům zpomaluje i proces stárnutí.
KOFEIN
Kofein patří k nejrozšířenějším látkám, které stimulují organismus. Dříve se vědci mylně domnívali, že kofein obsahuje jen káva, zatímco čaj obsahuje tzv. tein. Až později se zjistilo, že kofein je jen jeden. To, že každý nápoj má jiný průběh stimulačních účinků, je dáno dalšími účinnými látkami přítomnými v těchto nápojích. Čaje obsahují tzv. taniny (třísloviny), které kofein váží, a tak je jeho uvolňování pozvolnější a účinky déletrvající.
PREVENCE RAKOVINY
Předmětem zájmu lékařů byla v poslední době role zeleného čaje v ochraně proti vzniku nádorů. Soustředili se na látku označovanou jako EGCG (epigalokatechin-3-galát), která je v zeleném čaji hojně zastoupena. Jak bylo zjištěno, EGCG má řadu účinků, které by mohly v antikancerogenní prevenci hrát významnou roli. Také flavonoidní látky, které jsou zodpovědné za chemopreventivní účinky, jsou významnou skupinou tzv. fytonutrientů, kterým se občas říká „vitamíny nové generace“. V těle působí jako „vychytávači“ volných radikálů, mohou indukovat nebo inhibovat enzymy podílející se na metabolismu potravních karcinogenů anebo potlačují neoplastický růst ve tkáních. V této oblasti jednoznačně vede zelený čaj, protože procesem fermentace u černého čaje dochází ke snížení obsahu těchto látek a tudíž i k poklesu jejich účinků. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace zeleného čaje vede k účinné chemoprevenci, snížení rizika onemocnění kardiovaskulárními chorobami a pomáhá udržet zdravý krevní tlak. Katechiny, látky ze skupiny flavonoidů obsažené hlavně v zeleném čaji, jsou až 100x lepšími antioxidanty než např. vitamín C a E a navíc mají silný antimikrobiální efekt. Studie publikovaná v časopise The Journal of Nutrition prokázala vliv flavonoidních látek zeleného a černého čaje na snížení viscerálního (útrobního tuku) a podpořila tak domněnku, že konzumace čaje může být výrazným pomocníkem v boji proti obezitě.
ZDROJ FLUORU
Čaj obsahuje mnohé vitamíny a minerální látky včetně fluoru. Fluorované sloučeniny působí proti vzniku zubního kazu, a proto se výtažky z čaje často používají při výrobě zubních past. Už samotné vyplachování úst zeleným čajem po jídle je účinnou metodou, jak zabránit zubnímu kazu. Má také všeobecné protibakteriální účinky. Mírně lepší využitelnost má fluor z černého čaje, avšak velkou nevýhodou zůstává jeho schopnost zuby zabarvovat do tmavších tónů.
HŘEJE I CHLADÍ
Ačkoli se čaj pije horký a k jeho pití se uchylujeme hlavně v zimních měsících, má na naše tělo z hlediska náhledu tradiční čínské medicíny neutrální až ochlazující účinek (hlavně zelený). Ne nadarmo se doporučuje v letních měsících místo studených ochlazujících nápojů konzumovat teplý, slabý zelený čaj. V letním parnu snižují studené nápoje teplotu pouze v ústní dutině, zatímco horký čaj dokáže snížit teplotu celého těla až o 1 stupeň (jedná se o dočasný účinek).
Druhy ortodoxních čajů
